Met je geweer de tuin in

Mazen in de wet maken stadsjacht mogelijk

In sjieke buurten in de Randstad zijn steeds vaker geweerschoten te horen. Het geluid van een nieuw fenomeen: de stadsjacht. De overheid staat machteloos. Nu, in De Speld Exclusief: een gesprek met een zelfverklaard stadsjager.

Welgestelde avonturiers maken tegenwoordig gebruik van gebrekkige wetgeving om op jacht te gaan in eigen tuin. De Speld vond een van hen bereid om in alle openheid te spreken over de stadsjacht. Het gaat om een gepensioneerd advocaat uit Kralingen, een lommerrijke wijk in Rotterdam. Zijn naam: Wilhelm Vercouwen. De kwieke tachtiger schiet sinds begin vorig jaar houtduiven neer vanuit zijn parterre, om deze vervolgens op te eten.

“In mijn studententijd heb ik mijn jachtakte gehaald” aldus Vercouwen. “Vorig jaar vond ik hem weer terug, onder in een la. Ik dacht: waarom kan ik niet op jacht in eigen tuin?” De houtduif was daarbij een voor de hand liggend doelwit. Vercouwen: “Je mag ze gewoon bejagen, ze zijn niet beschermd. En het is natuurlijk een ware lekkernij.” Ter illustratie serveerde hij onze verslaggever een met salie gevulde duivenborst, gecombineerd met een goed glas wijn (Chateau Haut Brion 1995).

De jurist heeft ook familieleden overtuigd. “Mijn zoon heeft een pandje aan de Prinsengracht in Amsterdam. Onlangs had hij zowaar twee halsbandparkieten te pakken! Van die groene lawaaimakers. Veel vlees zit er niet aan, maar het werd een lekker hapje bij de lunch.” De parkieten werden gestoofd met calvados en pruimen, vertrouwde Vercouwen ons toe.

De voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging (KNJV), Bernard Bukx, wil dat maatregelen worden genomen. In een korte verklaring laat hij weten: “Dit soort lieden doen het imago van de jager geen goed. Jagen is veel meer dan schieten alleen. Natuurbeheer is een belangrijk onderdeel. Dat wordt hier totaal niet nageleefd. Misschien mag het volgens de wet, maar de KNJV zou dit liever gisteren dan vandaag willen verbieden.”

Inmiddels heeft de vrijetijdsbesteding aan populariteit gewonnen. Ook in Amsterdam en Den Haag zijn stadsjagers actief. Op de nieuwe website stadsjacht.nl wordt druk gediscussieerd. Anoniem vertellen mensen hier wat hen zo aantrekt aan het fenomeen. “Net met mijn Audi Q7 een kwartier staan wachten op zo’n klotevrachtwagen. Maar zometeen lekker een beetje duiven knallen in de tuin. Heerlijk,” aldus freeck67. Minister Verburg van LNV heeft in een persbericht meegedeeld dat aan nieuwe wetgeving wordt gewerkt.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

In de afgelopen vier jaren hebben zich grote maatschappelijke veranderingen voltrokken, de stadsjacht is omgeturnd in ‘stadswacht’ (vigilantes) en in sommige wijken zelfs in een echte stadsguerilla. Spontane liquidaties “in het milieu” worden losjes afgewisseld met strak geplande sympathie-betuigingen voor idealistische vrijheidsbewegingen als ISIS en Procul Haram. Syrië-zendelingen worden inmiddels professioneel getraind om coup
d’états van Jehova’s Getuigen te voorkomen.

Reageer
gravatar

Een echte barbaar gebruikt een kattepult, Iets geavanceerder dan Neanderthal is de boemerang.
Voor degenen die ook nog gezond willen bezig zijn: het blaasroer. Goed voor de longen. Als je blaast tenminste.

Reageer
gravatar

Mijn god, hier komt een stukje Speldiaanse prehistorie bovendrijven…..Ik waardeer het dat de trouwe lezert ook de prille begindagen van uw dagelijkse teleurstelling, objectiever dan uwe moeder, weten te waarderen en deze erfenis hoog houden.

Reageer
gravatar

In de sloot langs mijn hobby-tuin was in de lente een eenden-gezin met 11 kuikentjes; na twee dagen waren die ALLEMAAL opgegeten; reigers kunnen er niet komen, dus: snoeken? kraaien?
WIE denken die “stadsjagers”wel te zijn? Zonder ergens verstand van te hebben in te grijpen in de natuur?
Door de radio hoorde ik dat eenden, meerkoeten, zwanen ook op hun lijstje staan; gevaarlijk; waarschijnlijk zien ze niet eens het verschil tussen meerkoet en waterhoen, en zijn ALLE eenden WILD.
Rücksichtloos neerknallen en toe-eigenen, want ze “zijn”toch van niemand..

Als dit gedoogd wordt, zullen het héle dode lentes worden….

Reageer
gravatar

Mijn opa kende vroeger mensen die schoten mussen met een windbuks om ze op te eten.
Hoe welgesteld moet je zijn om een windbuks te bezitten? 🙂
Zij deden dit alleen omdat ze zo arm als Job waren, en geen geld hadden om duur vlees te kopen.
(Groenten hadden ze van eigen land.)
Ik denk dat dit fenomeen al langer hoe meer in zwang komt.
Alleen onder de ‘welgestelden’ natuurlijk.

Reageer