Zwagerman deze zomer zes maal Zomergast

Zomergasten verder als Zomerpresentatoren

Zomergasten zal de komende twee jaar met een licht gewijzigd format op de Nederlandse televisie te zien zijn. Joost Zwagerman is de enige zomergast en zal iedere week door een andere presentator het vuur aan de schenen worden gelegd. Een vereerde Joost Zwagerman stemde direct in met het voorstel van de VPRO en liet weten genoeg inspiratie en beeldmateriaal te hebben om minstens twee seizoenen mee te vullen.

Eindredacteur Peter van Ingen: “Al snel bleek dat een waardige opvolger voor Joris Luyendijk moeilijk te vinden was, daarnaast was het dit jaar ook moeilijker om leuke gasten te vinden. Eigenlijk hadden we alleen maar Joost, maar daar waren we dan ook zeer content mee. Toen iemand voor de grap opperde om Joost gewoon elke week te laten komen, bleek iedereen dat wel een serieuze optie te vinden. Joost is charismatisch, begaafd en iemand die alles tot de essentie kan terugbrengen. Daarnaast is hij gespecialiseerd in alles. Hij is de enige Nederlander die genoeg meningen heeft om met gemak zes avonden te vullen.”

De VPRO zoekt dit jaar dus geen gasten maar presentatoren. Voor de eerste aflevering heeft oud-presentator Joris Luyendijk zichzelf alvast opgeworpen. Luyendijk: “Toen ik zei dat ik niet nog een seizoen wilde draaien, meende ik dat ook oprecht. Maar dit concept werpt nieuw licht op de zaak. Als de VPRO mij de kans geeft, wil ik graag nog één avond doen. Nu ik Kasparov, Desmond Tutu en een belangwekkend intellectueel als Naomi Klein heb geïnterviewd, kan de heer Zwagerman natuurlijk niet op mijn lijst ontbreken.”

Criticasters beweren dat dit format gewoon hetzelfde is als Zomergasten in de zomer van 2003 en 2004, toen Zwagerman zelf voor de presentatie garant stond. “Ze noemen hem nu alleen gast in plaats van presentator, het zal in feite weinig verschillen van die eerdere jaren”, aldus Jack Spijkerman, die desalniettemin graag een aflevering voor zijn rekening zou nemen.

Zwagerman kan zich wel vinden in de kritiek. “Natuurlijk was het toen ook al een beetje mijn programma, maar het bleef storen dat de beeldfragmenten altijd van anderen kwamen. Het probleem met de gasten was dan vaak dat ze maar verstand hadden van een of twee dingen. Bij mij zal het gaan over alles: politiek, muziek, film, literatuur. Tussendoor probeer ik bruggen te bouwen tussen kunst, literatuur en samenleving. Ik hoop deze zomer ook zelf een uitzending te mogen presenteren. Dan weet ik tenminste zeker dat niets een helder betoog in de weg zal staan.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Een beetje flauw van de VPRO om verschillende presentatoren in te huren. Zes maal Zwagerman die Zwagerman interviewt is een veel sterker concept.

Reageer
gravatar

Ik moest toch even denken voordat ik hem, doorhad, beste heer Bus. Hahahahahahaha!!