Shutterstock / MAYA LAB

Shutterstock / MAYA LAB

Victim blaming: wat is het en wiens schuld is het?

De afgelopen jaren is victim blaming een hot topic geworden. Of beter gezegd: een onderwerp dat slachtoffers graag hot maken om aandacht te krijgen, want zo zijn ze wel. Maar wat is victim blaming nou precies, en wiens schuld is het dat het bestaat? We zochten het voor je uit. Maar onthoud: als je dit artikel hebt gelezen en je voelt je aangesproken, kom dan niet naar ons toe rennen om uit te huilen.

Wat is victim blaming?
‘Had ze maar geen relatie met die engerd moeten hebben.’ ‘Had ze maar nooit met hem mee naar huis moeten gaan.’ Psychologen zeggen dat victim blaming vaak voortkomt uit een gevoel van onmacht en een drang naar controle. Als je gelooft dat het slachtoffer iets had kunnen doen om de situatie te voorkomen, kun je jezelf wijsmaken dat het jou nooit zal overkomen. Leuk bedacht van die psychologen, maar wij denken dat het veel simpeler zit. Want waarom zou je je druk maken om de dader, als je ook gewoon de kledingkeuze, gedrag of horoscoop van het slachtoffer kunt analyseren?

Maar wiens schuld is het nu echt? En… hoe lossen we het op?
Natuurlijk is het verleidelijk om de samenleving de schuld te geven van victim blaming, maar dat zou te makkelijk zijn. Er zijn dan ook experts die pleiten voor betere educatie en bewustwording, maar wij denken dat het beter is om gewoon een nieuwe schuldige aan te wijzen. Het slachtoffer zelf bijvoorbeeld. Heb je daar weleens bij stilgestaan?

Koop nu hier veel, omdat het kerst is.


Uw reactie telt. Juist nu.

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Wat betreft de gruwelijkheden die ons steeds worden voorgeschoteld ‘om als Afrikaans kind op een zandvlakte geboren te worden, verminkt, verkracht, met eindeloze honger om daarna een gruwelijke dood te sterven’. Bij de Maya had je mensenoffers, hier heb je bijvoorbeeld verkeersdoden, naar gelang de prioriteiten, zo ongeveer kun je de onvolmaaktheid zien van het sociale klimaat. Niemand beschrijft zo exact de manier waarop een verkeersslachtoffer met zijn tragische achtergrond sterft, dit wordt als gebrek aan respect gezien.

Reageer