Shutterstock / Tjeerd Kruse / Cesar Ortiz Gonzalez

Shutterstock / Tjeerd Kruse / Cesar Ortiz Gonzalez

Hunselse Boys hanteert Athletic Club-systeem: ‘Gebruiken alleen spelers uit provincie Limburg’

Nu AZ het vanavond opneemt tegen Athletic Club, is er volop aandacht voor het Nederlandse equivalent van de Baskische club. Bij Hunselse Boys, een vereniging uit het Limburgse Hunsel, werken ze ook volgens het systeem van de subtopper uit Bilbao: er staan alleen spelers uit de provincie Limburg in het team.

Het eerste elftal van Hunselse Boys speelt nu nog in de vijfde klasse, maar dat duurt niet lang meer, denkt voorzitter Sjef Smeets. “Athletic Club speelt nu Europees voetbal, waarom zouden wij dan geen succes hebben met een volledig Limburgse kern? Ze kunnen lang niet allemaal even goed voetballen, maar het begint allemaal met een duidelijke filosofie.”

Volgens voorzitter Smeets is het een bewuste keuze om niet buiten Limburg te scouten. “We zouden ook buiten onze provincie kunnen zoeken, maar we geloven heel erg in deze aanpak. We kijken louter naar achternamen en stambomen. Andere clubs gebruiken Wyscout, wij alleen geboorteaktes.”

Voorheen had Hunselse Boys nóg strengere eisen en scoutte het alleen in Hunsel zelf. “Toen hadden we de keuze uit slechts 965 mensen, dat was misschien wat te ambitieus. Daarom hebben we de regels versoepeld. Maar we blijven wel bij onze filosofie: topvoetballers uit bijvoorbeeld Rotterdam, Den Haag en Amsterdam hebben dus pech, wij geloven in deze aanpak.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *