Yuri A / Shutterstock

Yuri A / Shutterstock

Externe kracht adviseert over kostenbesparing

Vele gemeenten en bedrijven worstelen met hun begroting. Zij schakelen externe krachten in om advies in te winnen over hoe ze het beste kosten kunnen besparen. Zo ook de Drentse gemeente Aa en Hunze. Capgeminiconsultant Rico Maertens presenteert daar samen met zijn team een aantal opties.

“Natuurlijk zijn er de standaardmaatregelen om meer inkomsten te derven”, vertelt Maertens. “Het verhogen van de OZB en de parkeertarieven bijvoorbeeld. Maar daarmee alleen red je het helaas niet meer in deze moeilijke tijden. Er zijn grote klappers nodig. We raden aan om ook af te zien van het aanleggen van die nieuwe speeltuin. De gemeente moet zich nu echt op de kerntaken focussen.”

Ook een reorganisatie mag volgens het team nu geen taboe zijn. “We hebben ontdekt dat er veel dubbele lagen zijn binnen de gemeentelijke organisatie,” aldus Maertens. “Aa en Hunze kan haar efficiëntie verhogen en kosten besparen door processen te stroomlijnen en enkele posities te schrappen.”

Aan het einde van hun presentatie gaven de consultants aan bereid te zijn om hun ideeën in een vervolgtraject verder uit te werken. "We zien enorme potentie in deze aanpak," besluit Maertens. “En wij kennen jullie organisatie inmiddels als geen ander.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Waar zit de humor en provocatie in dit artikel, Indira? Dit is (helaas) een gebruikelijk verhaal dat je al jaar en dag leest in diverse media. Maak er een echt Speld verhaal van!

Reageer