NOS

NOS

Deelnemers Oranjemars massaal slaags met katholieken in Dortmund

'75.000 Nederlanders gearresteerd'

Deelnemers van de Oranjemars in Dortmund zijn vanmiddag massaal slaags geraakt met de lokale katholieke populatie. De oproerpolitie moest ingrijpen, waarbij 75.000 Nederlanders werden gearresteerd. Het is inmiddels weer rustig in Dortmund, waar vanavond de EK-wedstrijd Engeland – Nederland wordt gespeeld.

De Oranjemars begon vredig, maar bij aankomst in de fanzone in Dortmund ging het helemaal mis. Tientallen katholieke jongeren hadden zich verzameld om te protesteren tegen de Oranjemars, die zij zagen als regelrechte provocatie. "Wij hebben direct na de winst van Nederland tegen Turkije al laten weten dat we absoluut niet zaten te wachten op een Oranjemars door onze stad, en wat denk je? Nederlandse fans organiseren de grootste Oranjemars ooit en nemen onze Gelbe wand in (geel is een katholieke kleur – red.). Dat hoeven we niet te pikken", aldus een local.

Na onvriendelijkheden heen en weer werd vanuit de Oranjemars de confrontatie gezocht door te gooien met oranje petjes, hoeden, brillen, zweetbanden, piepschuimen handschoenen, verentooien en wuppies. Voor de politie reden om in te grijpen en alle deelnemers in te rekenen. Zij worden naar verwachting in de loop van de week weer vrijgelaten.

Later vanmiddag worden de Engelse fans in Dortmund verwacht. Hoewel overwegend protestant, lijken de Engelsen minder kwaad bloed te zetten bij de plaatselijke bevolking: "Die zijn een stuk minder irritant."


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *