Studio Speld / Adriaan de Bruin

Studio Speld / Adriaan de Bruin

Ergernis in Tourpeloton om sprinters die zitten te appen op de fiets

Ze letten niet op wat er om hen heen gebeurt, ze zwalken over de weg en zijn een gevaar voor medeweggebruikers: sprinters die zitten te appen op de fiets. De ergernis in het Tourpeloton over de telefoongebruikers is dan ook groot. “Het is levensgevaarlijk tijdens zo’n massasprint”, zegt een collega-sprinter die graag anoniem wil blijven.

Er zijn ook renners die wel durven uitkomen voor hun ergernis. Mads Pedersen ging eergisteren hard onderuit in de massasprint, hij wijt dat aan het telefoongebruik op de fiets: “Het is echt iets van de nieuwe generatie. Zo’n Arnaud de Lie zit gewoon een Snap te maken terwijl we met snelheden van ruim boven de zestig per uur op de finish af denderen. Dat is echt onverantwoord. Als je zo’n jongen dan probeert in te halen, zwenkt hij opeens uit en dan lig je. Een ‘sorry’ kan er vervolgens niet vanaf. Ze zitten helemaal in die telefoon gezogen.”

Ook Wout van Aert heeft geen goed woord over voor collega’s die op hun mobieltje zitten tijdens een drukke massasprint: “Volgens mij zat Philipsen gisteren gewoon een spelletje te spelen. De aandacht is in ieder geval niet op de weg gericht. Veel renners durven er ook niets van te zeggen, uit angst om ontvriend te worden op Instagram.”

Niet iedereen ziet het telefoongebruik als een probleem. Cofidis renner Axel Zingle sprong in de sprint in Saint-Vulbas acrobatisch met een hand aan het stuur en een telefoon in zijn andere hand over de gevallen Mads Pedersen heen. Volgens hem is het een kwestie van je aandacht goed verdelen. “Je moet gewoon weten hoe je met zo’n telefoon om moet gaan, het is prima mogelijk om een oog op de weg en een op je telefoon te houden. Die oude knarren zijn dat allemaal niet gewend. Vroeger was alles beter, zeggen ze dan. Ik denk dat ze gewoon moeten accepteren dat dit het wielrennen anno 2024 is”, zegt de jonge renner terwijl hij een TikTok maakt.

De ASO is niet ongevoelig voor de kritiek. De Tourorganisatie is voornemens om in de etappes die volgen om borden langs het parcours te plaatsen met de tekst ‘Rij MONO’.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *