Landgenoten: Ecuador

Elke week bespreken De Speld en De Grote Podcastlas een land dat in het nieuws is.

 • Grenst niet aan Brazilië
 • Net zoveel inwoners als Nederland
 • Net zo groot als Italië
 • Net zo’n vlag als Colombia, Venezuela
 • Hoofdstad Quito, 2.850 meter boven NAP
 • Beroemd afhankelijk gebied Galapagoseilanden
 • Galapagospinguïn Enige pinguïnsoort boven de evenaar
 • Nationale vogel Desondanks de Andescondor
 • Hoogtepunt Hoogste berg ter wereld, gemeten vanaf middelpunt aarde
 • Dieptepunt 10 x failliet gegaan
 • President Daniel Noboa (35)
 • Jongste president Juan José Flores (30), grondlegger van de republiek
 • Jongste burgemeester Doodgeschoten
 • Hoogste plek in Nederlandse Top 40 8ste (1997)

Ecuador heeft er weer alles aan gedaan om in het middelpunt van de aarde te staan. Afgelopen week bestormden commandotroepen de Mexicaanse ambassade om de veroordeelde voormalige vicepresident Jorge Glas tegen diens zin met zijn vaderland te herenigen. Een grove schending van de heilige diplomatieke onschendbaarheid, uitgerekend door het land dat ene Julian Assange ooit uitnodigde voor een tien jaar durend logeerpartijtje in Londen.

Het incident leidde tot unieke eensgezindheid op het Zuid-Amerikaanse continent. Extreem-linkse, extreem-rechtse en extreem corrupte regeringsleiders spraken er unaniem schande van. Extreem visionair, want het is bepaald niet ondenkbaar dat zij na hun politieke carrière zelf een schuilplaats in de ambassadewijken van hun hoofdsteden nodig zullen hebben.

Ecuador is gezegend met een rijke verscheidenheid aan flora en fauna, vraag maar aan Charles Darwin als je hem in het hemelse paradijs van de Schepper tegenkomt. Helaas groeien ook de cocabladeren rond de evenaar uitzonderlijk goed. De geëvolueerde drugshandel heeft het afgelopen jaar geleid tot een enorme toename van geweld tegen een niet-natuurlijke selectie van politici. Hoe illegaal zijn arrestatie ook was, Jorge Glas kan de confrontatie met een groep zwaarbewapende mannen in ieder geval nog navertellen.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *