CGN089 / Shutterstock

CGN089 / Shutterstock

5 alternatieven voor als je niet weet hoe de Heimlichmanoeuvre moet

Wat is er mooier dan het leven van een ander te kunnen redden? We hebben allemaal wel eens meegemaakt dat iemand in onze nabije omgeving zich verslikte, en dan kan je er maar beter vroeg bij zijn. Helaas beheerst nog niet iedereen de techniek van de Heimlichmanoeuvre (voorheen Heimlichgreep). Hier zijn 5 alternatieven waarmee u zich kunt onderscheiden van de nog-even-aankijkers.

De Scheuermanoeuvre (voorheen Scheuergreep)
Deze techniek is nog vrij onbekend bij het brede publiek. Je hebt er eigenlijk alleen twee handschoenen, een stevig stuk touw, kniebeschermers en een karabijnhaak voor nodig. De manoeuvre wordt slechts zelden uitgevoerd, omdat de voorbereiding vaak meer tijd vergt dan het slachtoffer nog te leven heeft.

Het Moppenboek van G. Pieterson
Niets dat een grotere schok in de luchtpijp teweegbrengt dan een volle, gulle lach. Het Moppenboek van G. Pieterson is klein, dus makkelijk mee te nemen. Ga voor het stikkende slachtoffer zitten en kies een paar mooie moppen uit. Onze tip: pagina 137 en pagina 262. Hilariteit gegarandeerd.

Twee violen en een trommel en een fluit
Een spontaan verjaardagsfeest werkt eigenlijk áltijd. Het slachtoffer zal zo verbaasd zijn dat u nou net op dit moment op deze dag al zijn/haar vrienden en familie bij elkaar heeft weten te krijgen. Hij/zij zal per direct stoppen met hoesten, waardoor de spieren in de keel ontspannen en het lichaam van het slachtoffer het stukje voedsel vanzelf naar buiten werkt. Let op: dit alternatief werkt minder goed naarmate u het vaker inzet.

Een bulldozer
Mocht u echt grof geschut in willen zetten, kunt u gebruik maken van een bulldozer. De bulldozer kan zowel als dreigmiddel en als hulpmiddel worden ingezet. Rij met de bulldozer in op het slachtoffer zodat deze nog harder gaat hoesten, waarna het stukje voedsel loskomt, óf leg het slachtoffer op de grond en duw met de grijparm van de bulldozer voorzichtig met een stotende beweging op diens rug.

Een glaasje water
Indien het een ‘lichte’ verstikking betreft, kan een glaasje water helpen. Het slachtoffer heeft in die gevallen vaak zelf het stukje voedsel waar het in stikte al opgehoest. Het water verzacht vervolgens de geïrriteerde keel. Mocht het stukje voedsel toch nog niet loskomen, kunt u het water uit het glas gooien, de stevige onderkant van het glas boven de maag van het slachtoffer zetten en er een flinke stoot op geven.

Wegens gebrek aan succes verlengd! Word nu Vage Kennis om betrouwbaar nieuws nog betrouwbaarderder te maken in deze tijden. Mocht dat je verder niet zoveel uitmaken, maar wil je vooral een gratis boek? Dan krijg je deze maand het jaaroverzicht ‘2023: Toch een Jaar’ erbij als je Vage Kennis wordt. Ga naar speld.nl/abonnementen.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *