Landgenoten: Denemarken

Elke week bespreken De Speld en De Grote Podcastlas een land dat in het nieuws is.

  • Hoofdstad Kopenhagen
  • Ligging Tussen het water en Duitsland
  • Geologische bezienswaardigheid Stenen met ronde nopjes aan de bovenkant
  • Vlag Makkelijk na te bouwen met speelgoed
  • Oppervlakte Denemarken vs. Nederland 1:1
  • Oppervlakte Groenland vs. Caraïbisch Nederland 2.210:1
  • Leeftijd koning Frederik 55
  • Leeftijd koning Willem-Alexander 56
  • Lengte kustlijn Denemarken vs. Ethiopië ∞:1

De Deense koningin heeft haar kroon aan de wilgen gehangen. Margrethe was 52 jaar in troondienst en geldt daarmee als lightversie van de Britse koningin Elizabeth. Haar zoon Frederik neemt het stokje van haar over.

Hare majesteit Margrethe II van Denemarken was een excentrieke en zelfstandige koningin. Dat viel goed in haar thuisland, dat ondanks een vooruitstrevend en stijlvol imago toch vooral binnen de lijntjes kleurt. De eigengereidheid van Margrethe neemt ook minder moderne vormen aan: ze stond tot voor kort bekend als notoire kettingroker. Het bekroont het schone Deense imago van fietspaden en groene stroom: een koningin die meer giftige stoffen uitstoot dan de klimaatneutrale afvalverwerkingscentrales.

Met de kroning van Frederik gaat de wereld een bijzondere tijd in: er zijn geen koninginnen meer over. Monarchieën lenen zich slecht voor genderquota. Een groot deel van de landen die nog een vorst hebben, heeft sowieso weinig op met vrouwen op hoge posities. Gelukkig staan de Europese landen er goed voor: Nederland, België, Spanje en Noorwegen hebben kroonprinsessen, hoewel Amalia en haar evenknieën waarschijnlijk nog even moeten wachten voor zij aan de beurt zijn. In Zweden is dat anders, daar is kroonprinses Victoria inmiddels 46, binnenkort misschien de enige koningin ter wereld.

Word nu Vage Kennis om betrouwbaar nieuws nog betrouwbaarderder te maken in deze tijden. Mocht dat je verder niet zoveel uitmaken, maar wil je vooral een gratis boek? Dan krijg je deze maand het jaaroverzicht ‘2023: Toch een Jaar’ erbij als je Vage Kennis wordt. Ga naar speld.nl/abonnementen.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *