PeopleImages.com - Yuri A / Shutterstock

PeopleImages.com - Yuri A / Shutterstock

Beste wensen na 6 januari? Kijk, ruik en proef of ze nog goed zijn

‘De beste wensen’. Grote kans dat jij ze ook hebt gehad in het nieuwe jaar. Zoals je waarschijnlijk zelf ook wel hebt gemerkt, zijn ze ‘vers’ het best, dus op Nieuwjaarsdag, of op 2 a 3 januari. Maar tot wanneer kun je ze eigenlijk geven? Over de houdbaardheid van gelukswensen zijn veel verschillende meningen. Daarom vroegen we het aan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

“Die vraag krijgen we deze week vaker”, vertelt woordvoerder Sjoukje Douwenga, direct nadat ze ons de beste wensen doorgeeft. “Veel mensen vinden dat de beste wensen na 6 januari helemaal niet meer zo best zijn. En stoppen dan ook met het geven van de beste wensen.”

Dat kan lastige situaties opleveren, vervolgt Douwenga, zeker als je elkaar pas verderop in januari weer ziet. “In dit geval valt de eerste maandag na de Kerstvakantie vrij laat, veel mensen gaan pas op 8 januari weer aan het werk. En twijfelen dan of ze elkaar nog wel de beste wensen kunnen geven. En daar zien we het nog wel eens mis gaan: als je twijfelt en met een zuur gezicht de beste wensen geeft, dan neem je die wensen vaak ook een beetje zuur in ontvangst. Houd daar dus rekening mee, als je iemand het beste wenst.”

Als vuistregel hanteert de NVWA dat je al je zintuigen open moet zetten voor de beste wensen en je dan vanzelf wel kunt inschatten of ze goed genoeg zijn om nog voor ‘beste wensen’ door te gaan. “Wij zeggen altijd: ‘Kijk, ruik, proef’. Kijk naar het gezicht van iemand die je de beste wensen doet. Trekt hij of zij zijn beste gezicht? Ruiken de wensen goed? Proef desnoods. Als dat allemaal goed voelt, dan kan een beste wens in het ergste geval zelfs nog eind januari.”

Mocht je na januari toch nog met beste wensen aan willen komen zetten, dan heeft Douwenga tot slot nog één praktische tip: ‘Pasteuriseren. Even kort verhitten, dan gaat het ergste bederf er wel uit. Tot maart gaat dat nog, daarna moet je wel echt oppassen. In Italië is vorig jaar een kerngezonde man overleden toen hij de beste wensen in mei kreeg.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *