NOS

Wéér 50.000 dieren verbrand: waarom kan vee zo slecht met vuur omgaan?

In Puiflijk zijn vannacht 50.000 kippen gedood door een brand. Het is niet voor het eerst dat zo’n ramp zich voordoet, jaarlijks komen zo’n 100.000 dieren door stalbranden om het leven. Deze cijfers roepen een belangrijke vraag op: waarom kan vee zo slecht met vuur omgaan?

“Het begint natuurlijk al bij het feit dat ze met z’n allen zó dicht op elkaar gaan zitten. Dat is vragen om problemen”, vertelt een woordvoerder van de brandweer. “Er hingen daarnaast geen water sprinklers. Totaal onverantwoord als je ervoor kiest om met zovelen op één plek tegelijk te zijn.”

Ook Wakker Dier maakt zich zorgen om de dieren. “Hun verstand lijkt steeds verder te zoeken. Zeker voor dieren met zulke vlambare vleugeltjes moeten ze echt beter opletten.” De organisatie denkt dat de roekeloosheid grotendeels door verveling komt en vraagt zich steeds vaker af welke dieren nog wél met vuur om kunnen gaan. “Ook tussen varkens zitten echte pyromanen.”

De Speld presenteert het meest betrouwbare jaaroverzicht van 2023. Inclusief nooit eerder gepubliceerde artikelen, een voorwoord door Wopke Hoekstra, het beste van De Speld Sport en De Pin, een polarisatiespecial en een extreem polariserende middenpagina. Bestel ‘m hier!


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *