Frederic Legrand - COMEO / Shutterstock

Frederic Legrand - COMEO / Shutterstock

Zelensky moet met iets beters komen dan ‘jullie eigen toekomstige vrijheid’ als hij extra steun wil voor Oekraïne

‘Wat heeft hij nog meer te bieden?’

Het enthousiasme om Oekraïne te blijven steunen neemt af. In de Verenigde Staten is vorige week een nieuwe miljardensteun geblokkeerd door de Senaat en ook in Europa twijfelen steeds meer landen. In de afgelopen maanden is bijna 90 procent minder steun beloofd dan in dezelfde periode vorig jaar. De vraag onder veel leiders is daarom: moet Zelensky inmiddels met iets beters komen dan ‘jullie eigen toekomstige vrijheid’ om extra steun los te peuteren bij Westerse landen?

“Ik ben niet echt meer onder de indruk van Zelensky’s pitch. Wat heeft hij nog meer te bieden buiten onze eigen toekomstige vrijheid?” zegt Emiel van Dijk van de PVV. “Ik denk: ja, dit verhaal ken ik al. ‘We vechten voor Westerse vrijheid en principes’, maar dan denk ik: misschien is iets anders een keer een kans geven ook wel leuk. Wij geven prachtige, en vooral ook dure, tanks en vliegtuigen weg, dan verwacht je wel iets moois terug. Dat zijn dingen die we nooit meer zullen terugzien.”

Ook onder de normale burger leeft het idee steeds minder dat men Oekraïne moet steunen om zijn eigen vrijheid te waarborgen. Er zijn geluiden dat men juist iets heftigers nodig heeft om de steun aan Oekraïne te hernieuwen. “Een nieuwe Boetsja misschien?” Oppert Danielle Bertien (53) uit Almere Haven heel erg voorzichtig. “Het is natuurlijk heel gruwelijk, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik tegenwoordig zo weinig voel bij dat conflict. Er zijn momenteel wel ergere dingen aan de hand die ook van invloed op ons kunnen zijn in de toekomst.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *