Jeroen Meuwsen Fotografie / Shutterstock & NOS

Jeroen Meuwsen Fotografie / Shutterstock & NOS

7 coalities die verkenner Gom van Strien alvast kan wegstrepen

Verkenner Gom van Strien is op dit moment in kaart aan het brengen welke coalities mogelijk zijn na de Tweede Kamerverkiezingen van afgelopen woensdag. Het belooft een pittige puzzel te worden: Geert Wilders heeft al uitgesproken dat de formatie lang kan gaan duren. Wij zetten zeven coalities op een rijtje die Van Strien alvast kan wegstrepen.

Yesilgöz I
Een constructie waarbij de VVD slechts gedoogpartner is maar toch de premier levert, achten we onwaarschijnlijk. Een gedoogpremier zou een unicum zijn in Nederland, het is wel eind jaren tachtig een keer geprobeerd in Peru. De ervaren Van Strien zal zijn vingers hier niet aan willen branden.

Wilders I met PvdA zonder Groenlinks
Wilders I, met daarin de PVV, VVD en de PvdA-fractie. Deze zal zich moeten afsplitsen van Groenlinks. Voorheen hadden PvdA’ers nooit zo’n moeite met principes overboord gooien. Nu zal dat iets moeilijker gaan omdat de twee fracties compleet moeten splijten, iets wat nog nooit eerder vertoond is.Kabinet Bruin
De BoerBurgerBeweging, PvdD, Volt, JA21, Forum voor Democratie en 50Plus (mochten er nog wat stemmen gevonden worden voor die laatste partij). Vernoemd naar de samensmelting van kleuren van de leden van de mogelijke coalitie. Samen goed voor 16 zetels (of zeventien, als de exitpoll-zetel van 50Plus op magische wijze terugkeert).

Een minicoalitie met alleen SP en DENK
Een minderheidscoalitie van SP en DENK is goed voor slechts 8 zetels. Bovendien zijn er inhoudelijk veel verschillen tussen de partijen, dus achten we dit niet realistisch.

Consultancykabinet Keijzer-Hoekstra I
Dé premierskandidaat van de BoerBurgerBeweging in combinatie met de gevallen kroonprins van het CDA. Keijzer zat er drie maanden geleden helemaal klaar voor, maar de BBB is sindsdien flink gedaald in de peilingen. Om Keijzer tegemoet te komen hier het voorstel voor consultancykabinet Keijzer-Hoekstra I. Bestaande uit BBB, NSC, VVD en Wopke Hoekstra, die in een vrije rol om het kabinet heen zou werken. Kan helaas niet wegens Hoekstra’s nieuwe baan als Eurocommissaris.

Minderheidskabinet Wilders I
Een kabinet bestaande uit enkel de PVV-fractie. Een situatie die zich voor kan doen als alle partijen besluiten deelname aan de coalitie te weigeren. Met een kleine 37 zetels gaat het Wilders I niet gemakkelijk worden om plannen door te voeren, maar ja, het volk heeft gesproken toch?

Kabinet Bontenbal I
Gooi Groenlinks-PvdA, NSC, D66, CDA, Volt en Partij voor de Dieren bij elkaar en je hebt een enorm blok aan partijen met Henri Bontenbal als natuurlijke leider. Het nadeel is dat je hiermee nog steeds maar op ‘slechts’ 64 zetels uitkomt. En je weet wat ze zeggen: zet vijf partijen en een fusiepartij bij elkaar, en dat wordt hommeles.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Kabinet HOY I
Zakenkabinet met vooraanstaande (ex-)CEO’s.
Premier wordt de CEO van HOY-worst die een ruime ervaring heeft met onverkoopbare producten.
Dit kabinet kan op steun rekenen van uiteraard NSC (Omtzigt heeft zakenkabinetten omarmd), de VVD en de Piratenpartij. LEF wil dit kabinet gedogen.
Helaas een minderheid, dus onhaalbaar.

Reageer