Landgenoten: Argentinië

 • Oppervlakte 66 keer Nederland
 • Hoofdstad Buenos Aires
 • Inwoners 46 miljoen
 • Voetbalheld Mariano Bombarda
 • Pauselijke held Jorge Mario Bergoglio
 • Koningin Geen
 • Huidig inflatiepercentage 140
 • Aantal keer failliet gegaan 9
 • Gnocchi-dag Maandelijks
 • Favoriet kledingmerk Patagonia
 • Favoriet luiermerk Pampas
 • Perón 5a
 • Aantal meters Stille Oceaan-kustlijn 0
 • Andere landen vernoemd naar rijkdom Costa Rica, Ivoorkust, Cyprus

Argentinië kiest zondag een nieuwe president. Sergio Massa is minister van Economie in de impopulaire linkse regering, maar heeft persoonlijk nog wel krediet. Wat krediet in Argentinië waard is, daar komen we later op terug. Tegenstander is Javier Milei, een echo van Trump en Bolsonaro. De inzet: de economie. Nu maar hopen dat ze hun plannen netjes hebben laten doorrekenen.

Argentinië, letterlijk ‘van zilver’, was een eeuw geleden nog een van de rijkste landen ter wereld. Tegenwoordig leven vier op de tien Argentijnen in armoede. Het land zwalkte al van populistisch antikapitalisme (Perón) naar militaristisch rechts (Videla) in de hoop op een medicijn tegen volksziekte nummer één: gierende inflatie.

Sinds de Tweede Wereldoorlog kent Argentinië een inflatie van gemiddeld 190 procent per jaar. Keurig, in vergelijking met de 3.079 procent van 1989. Matig, in vergelijking met de 10 procent waarvan volk en regering in Nederland vorig jaar in paniek raakten. Het Argentijnse nationale faillissement van 2001 was het grootste in de wereldgeschiedenis.

Wie maakt een einde aan de voortdurende economische misère? Zondag wordt duidelijk of de man die de Centrale Bank en de gehele sociale zekerheid wil afschaffen een kans krijgt.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *