Shutterstock

Shutterstock

Intern geruzie bij politieke partijen: slimme campagnestrategie of teringdom?

Het is een van de politieke trends van afgelopen jaar: intern geruzie bij partijen. Conflicten tussen kamerleden, anonieme beschuldigingen van partijbesturen en grensoverschrijdend gedrag, de betrokken partijen komen er allemaal mee in de spotlights. Is dit een slimme campagnestrategie of teringdom?

Wij vroegen verschillende politieke analisten om hun licht te laten schijnen over het vraagstuk. Wat opvalt is dat partijen over het hele spectrum interne ruzies inzetten. EenVandaag-analist Joost Vullings: “Je ziet het bij relatief nieuwe partijen zoals Volt over de kwestie Gündogan, en het uiteenvallen van JA21, Bij1, BVNL, FvD,  maar ook bij de meer gevestigde partijen als CDA en nu Partij voor de Dieren. Ik kijk altijd naar de nuances en als je alles goed overziet dan is het echt teringdom.”

Er wordt vaak gezegd dat negatieve aandacht ook aandacht is, dat lijkt voorlopig niet op te gaan voor de betrokken partijen. Alle partijen zakken stevig in de peilingen na intern gedonder.

Politiek verslaggever Xander van der Wulp voegt wat nuance toe aan de discussie: “Je moet ook goed naar de langetermijneffecten kijken. Ook dan is het teringdom.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *