EugeneEdge / Shutterstock

EugeneEdge / Shutterstock

Zelftest baarmoederhalskanker krijgt trilfunctie om onderzoek aantrekkelijker te maken

Het aantal deelnemers aan het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker laat te wensen over. Gelukkig is er nu een oplossing: waar vrouwen vroeger nog langs de huisarts moesten voor een uitstrijkje, krijgen ze nu een zelfafnametest opgestuurd met trilfunctie. “Vrouwen kunnen het onderzoek zo lekker thuis doen.”

Op Esmee’s 30e verjaardag lag er zo’n zelftest voor het bevolksingsonderzoek op de mat. “Onderzoek is voor mij heel belangrijk. Ik ga daar heel goed op. Ik heb de test al zeker tien keer nabesteld”, glundert ze. “Het maakt me relaxter als ik zo vaak mogelijk check of ik geen HPV heb.”

Andere vrouwen geven aan dat ze het uitstrijkje bij de huisarts altijd uitstelden. “Maar door de zelfafnametest stel ik nu juist alle andere dingen uit. Hmmm, morgen ga ik wel weer naar kanto-ohh”, kreunt Samira met de test in haar hand.

Het RIVM is ook tevreden met de nieuwe onderzoeksmethode. “Het levert een erg bevredigend resultaat op. Het percentage vrouwen dat meedoet aan het bevolkingsonderzoek is inmiddels opgelopen tot 600 procent.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Je zou haast zeggen als je jas maar goed zit, en de broek past, volgende keer eerst nog s stapelen van lagen water voordat bochten beginnen in de glijbaan, wiens chef is dat? Dat u toeziet, eerste carrière afgestudeerd meteen gestopt. Gewoon even zeg, we volgen situatie op voet, nee alles tegelijk, Niemand, tough.

Reageer