Diyana Dimitrova / Shutterstock

Diyana Dimitrova / Shutterstock

Bijenvolk waardeert koningin met een 7,2

Halverwege het bestuivingsseizoen waardeert de bijenkolonie van landgoed Houdringe (Utrecht) hun koningin met een 7,2. Dat cijfer is vergelijkbaar met vorig jaar, toen ze een 7,1 kreeg van haar volk. Daarmee lijkt het vertrouwen van de bijen in het Koningshuis stabiel, al zijn er wel zaken voor verbetering vatbaar.

Onder darren is het vertrouwen in hun koningin het hoogst: de mannetjesbijen waarderen haar feromonen en bereidheid om te paren. Ook het leggen van soms wel 1900 eitjes per dag wordt vaak als pluspunt aangehaald. Kritischer geluiden zijn er echter ook; zo vinden veel darren het vervelend dat ze snel na paring omkomen. "Soms denk ik weleens dat ik alleen besta om de koningin te bevruchten", luidt de klacht van een anonieme respondent. "Het zou voor mij heel erg de angel eruithalen als ze ook eens zou blijven liggen om te knuffelen na de daad, dat stukje intimiteit ontbreekt nu."

Onder vrouwtjesbijen scoort de koningin gemiddeld gezien wat lager, een 6,5. Daarbij lijkt jaloezie de belangrijkste reden ('Ik zou een veel betere koningin zijn') en ook de klederdracht van de koningin ('zwart met geel, beetje volks') komt er niet bij elke 'werkster' even goed vanaf. Wel waarderen ze de duidelijke wetten en taakverdeling die de koningin binnen hun kolonie hanteert: "Onder de vorige koningin was het soms heel erg zoeken qua rollen, maar deze koningin zegt gewoon 'jij bent een werkster, ga stuifmeel halen'. Die duidelijke leiderschapsstijl vind ik persoonlijk heel prettig."

De koningin zelf is in haar nopjes met de feedback: "Vertrouwen van je volk is ontzettend belangrijk. De resultaten van deze survey sterken mij om nog minimaal een aantal jaar door te gaan als koningin. Als de tijd rijp is geef ik het stokje door aan de monarchvlinder."


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

GELOOF NIET wat ze zeggen dat de cijfers zijn !!!
Er is GÉÉN tekort aan bloemen, stuifmeel is RUIMSCHOOTS beschikbaar !!!
U wordt BEDROGEN en GEBRUIKT !!!
Stem BvB bij de volgende verkiezingen voor VRIJE bijen !!!

Reageer