Eurovision Song Contest / YouTube

Eurovision Song Contest / YouTube

Finale Songfestival heeft ook niet-Nederlands tintje dit jaar: we doen niet mee

‘Inzendingen van Spanje, Kroatië en Tsjechië hebben geen enkele Nederlandse bijdrage’

Hoewel we met de inzendingen van Estland (deels geschreven door de Nederlander Wouter Hardy) en Slovenië (de gitarist van Joker Out is half-Nederlands) goed vertegenwoordigd zijn op de finale van het Eurovisie Songfestival, is er helaas ook een niet-Nederlands tintje dit jaar: we doen niet mee. Sterker nog, er zijn ook een aantal landen die helemaal geen Nederlands tintje hebben. Voor deze landen kunnen wij zaterdag ook niet juichen:

De Spaanse zangeres Blanca Paloma had in 2021 bijna een date met de Nederlandse Joost (28). Dit afspraakje in Sevilla ging helaas niet door, daarmee vervloog ook de hoop op een oranjegekleurde inzending.België was een goede kandidaat geweest voor een stevige Nederlandse tint omdat het halve land per slot van rekening Nederlands spreekt, maar helaas zingt zanger Stef Caers, die niet op een middelbare school in Zwolle heeft gezeten, in het Engels.

De bizarre kleding van de Kroatische act Let 3 heeft heel wat aandacht gekregen van Songfestival-watchers. Leuk om te weten: de moeder van de ontwerper komt uit Zagreb, dat niet in Nederland ligt. De vader komt uit Dubrovnik.Het nummer Duje van Albina & Familja Kelmendi is volledig gezongen in het Albanees. De Nederlander Wouter Hardy beheerst de Albanese taal niet voor zover wij weten, en heeft daarom helaas niet mee kunnen schrijven.

Het Oostenrijkse duo Teya en Salena geeft de finale een Amerikaans tintje met Who the Hell Is Edgar? Het lied gaat namelijk over de Amerikaanse schrijver Edgar Allen Poe en niet over meneer Edgar uit Debiteuren Crediteuren.

De Tsjechische inzending Vesna bestaat uit de volgende leden: Patricie Fuxová, Bára Šůstková, Olesya Ochepovská, Markéta Vedralová, Tereza Čepková, Tanita Yankovová. Helaas: hun namen bestaan uit een aantal leestekens die niet op het Nederlandse toetsenbord te vinden zijn.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *