seyomedo / Shutterstock

seyomedo / Shutterstock

Veel jongeren kiezen voor ‘work year’

‘Jaartje werken, reizen kan altijd nog’

Steeds meer net afgestudeerde jongeren gaan een jaar fulltime werken. Nadat ze klaar zijn met studeren, komen ze voor een lastige keuze: wil ik naar Zuidoost-Azië of toch naar Midden-Amerika? Om daar rustig over na te denken, nemen ze een work year: een jaar fulltime werken om even lekker het hoofd vol te maken en hun bankrekening te vinden.

Mayra is zo’n jongere die een work year neemt. “Nu is hier nog tijd voor. Toen ik mijn studie economics and business economics afrondde en het tijd werd voor de volgende fase dacht ik opeens: ‘wacht even, ben ik er al wel klaar voor om te reizen?’”, vertelt ze ons buiten kantooruren om. “Ik wilde eerst ontdekken wat er verder is in het leven, daarom besloot ik om een jaar fulltime als accountant aan de slag te gaan. Toch kijken of werken misschien wat voor mij is. Ik ben me er echt wel van bewust dat ik mijn vrienden een jaar lang doordeweeks niet ga zien, maar op een gegeven moment moet je tegen jezelf zeggen: fuck it, ik ga dit gewoon doen. Ik en mijn laptop. Laat maar komen.”

De voormalig studente heeft op blogs verhalen gelezen van leeftijdsgenoten die gingen werken voor ze aan hun reizende leven begonnen en was meteen om. “Je kunt op kantoor echt collega’s maken voor het leven. Mensen in mijn omgeving zeggen tegen me: ‘gooi je zomaar een jaar weg?’ Maar ik denk dan: je moet ook kijken naar wat het je allemaal oplevert. Financiële zekerheid bijvoorbeeld. Bovendien denk ik dat ik er ook best wat van zou kunnen leren. Zo’n work year is een ervaring die je je leven lang bijblijft.”

Mayra ziet er nu al tegenop om na te denken over wat ze na dit jaar wil doen. “Maar eerst genieten. Reizen kan altijd nog, ik heb ook geen idee waar ik dan precies heen wil. Ik heb een jaar de tijd om daar in de baas z’n tijd rustig over na te denken.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Hartstikke leuk, maar dan wel oppassen dat je er niet in blijft hangen, anders heb je straks ineens zo’n schitterend cv dat voor altijd aan je blijft kleven

Reageer