BearFotos / Shutterstock

BearFotos / Shutterstock

Eindtoets basisonderwijs vervangen door simpele opdracht met 7 vinkjes

Dit jaar maken achtstegroepers voor het laatst de Centrale Eindtoets. De opvolger van de Citotoets wordt vervangen door een veel simpelere opdracht, waarbij leerlingen tussen de 0 en 7 bolletjes inkleuren. Hieruit volgt direct een middelbareschooladvies.

Arzu (10) uit Rotterdam baalt van de verandering: “Ik zit volgend jaar in groep 8 en keek eigenlijk wel uit naar de eindtoets. Eindelijk een kans om te laten zien wat ik kan. Maar, ik treur niet te hard. Ik krijg daar later in mijn leven vast nog genoeg kansen voor.”

Ook de 11-jarige Thijmen uit Baarn gaat volgend jaar naar groep 8. Hij is wel blij met het verdwijnen van de Centrale Eindtoets: “Mijn ouders hadden al een paar maandjes Citotraining voor mij geboekt bij een duur instituut, maar dat is nu helemaal niet meer nodig. Heerlijk!”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Het afschaffen ontneemt kinderen de kans om zich los te maken uit hun (achterstand) situatie.
Bijj de vinkjes van Luijendijk horen ook vwo gedaan en Universiteit.
Zonder Cito toets was mij dat niet gelukt.

Reageer
gravatar

Het gáát er helemaal niet om dat ze iets leren. Het gaat om kansengelijkheid. Ze moeten gewoon net zo stom zijn als Ibrahim, de net met zijn hele familie naar Nederland is gekomen voor een gratis huis. Zo heeft Ibrahim een eerlijke kans.

Reageer
gravatar

Beide! Juist is: vinken inkleuren.
Het nut daarvan zie ik niet in. Vinken hebben immers van zichzelf al prachtige kleuren.
Bovendien zijn ze beschermd, dus mogen ze niet voor van alles worden gebruikt, bijvoorbeeld voor toetsen.

gravatar

Dat klopt Daniëlle. Maar weet je wel dat vinkjes ook heel mooi kunnen zingen? Veel mooier dan Mia Nicolai en Dion Cooper. De Avro en de Tros kunnen volgende maand beter een paar Nederlandse vinkjes naar Liverpool uitvaardigen.

gravatar

En bovendien kan een blinde vink nog horen dat die twee muziek-kale armoedzaaiers reeds hun kraaienmars geblazen hebben.