tativophotos / Shutterstock

tativophotos / Shutterstock

Orka heeft tóch natuurlijke vijand: de 54-jarige Gerard uit Kerkrade

Omdat orka’s de toproofdieren van de oceaan zijn en geen dieren boven zich hebben in de voedselketen, denken veel mensen dat ze geen natuurlijke vijand hebben. Het tegendeel is waar, hebben wetenschappers ontdekt. De dolfijnsoortige heeft van oudsher één echte rivaal: de 54-jarige Gerard uit Kerkrade.

“Ik haat orka’s al sinds ik me kan herinneren. Het is aangeboren, ik hoef er ook geen moeite voor te doen”, vertelt hij. Gerards eerste en enige bezoek aan een dolfinarium als kind eindigde letterlijk in een bloedbad. “Toen kreeg ik een soort waas, het werd zwart met witte vlekken voor m’n ogen. Alle huilende kinderen en ouders ten spijt: ik zou het zo weer doen.” Gerard heeft nu een gebiedsverbod voor alle dolfinaria in Limburg en omstreken, maar: “daar laat ik me niet door tegenhouden.”

De 1.72 meter lange man (die 0,083 ton weegt) ziet er misschien ongevaarlijk uit, maar blijkt in de oceaan een ware killer te zijn. De menssoortige (binnen de taxonomische indeling familie van onder meer René en Annie) jaagt uitsluitend op orka’s en bemoeit zich niet met andere dieren uit de voedselketen.

“Als ik een orka in een donker steegje tegenkom, dan wil jij niet weten wat de gevolgen zijn. Dan sta ik niet voor mezelf in, dat mag je best opschrijven”, fulmineert Gerard. “En dan kan het me niks schelen of het een jonge orka is of een oudje van 75 jaar, dan wordt het gewoon matten. Dan beuk ik net zolang op dat gladde koppie tot zo’n orka sterretjes ziet. Als ik kon zou ik die onschuldige zwart-witte snoetjes van ze helemaal kapot schieten met een Walther P5. Domme teringbeesten, excusez le mot.”

Orka’s zijn geen bedreigde diersoort, maar als het aan Gerard ligt komt daar verandering in. In zijn eentje wil hij ervoor zorgen dat er uiteindelijk geen enkele orka meer in de oceaan zwemt. “Ik mik op medio 2035. Aan mij zal het niet liggen. Geef mij vijf minuten met een orka en je zal zien wat er gebeurt.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Cennuwh wetteleikeid der astronomische rekenwijze getallen papieruh?

Geef mij nou effen dat briefje.

Die zgn Orca en effen oplettuh tis tout anglais:

An adult orca eats as kilo’s of meals every day

Zul u denken wat eet tie dan?

Deze jongen hier hep t vooru uitgezogcht:

Een banket, een heel banket,
dawil U toch ook, mevrouwh? U ken r nog over nadenkh.

Oja hoe sei u weerh?

Reageer
gravatar

Geen betrouwbaar nieuws en zelfs geen onbetrouwbaar nieuws op 1 april!

Als Michel Doodeman en Rinnah Post samen geen aprilgrap konden bedenken, dan hadden ze toch kunnen schrijven dat ik een kikker in mijn bil heb of desnoods dat ik een losse schoenveter heb.

Reageer