NOS

NOS

Na succes GL/PvdA komen ook FvD en JA21 met fusieplannen

In veel provincies zijn GroenLinks en de Partij van de Arbeid samen de grootste. De fusieplannen van de twee partijen hebben hun vruchten afgeworpen. In de hoop dat succes te evenaren kondigen Forum voor Democratie en JA21 aan dat zij ook een fusie overwegen.

De partijprogramma’s van FvD en JA21 lijken veel op elkaar, net zoals bij GL en de PvdA het geval is. Een fusie ligt daarom voor de hand. Individueel doen de twee partijen onder voor bijvoorbeeld het CDA, maar samen zijn ze ongeveer even groot als die fractie.

“Samen kunnen wij de op vijf na grootste partij in de Eerste Kamer worden”, verwoordt partijleider Joost Eerdmans van JA21 de plannen. “Dan worden we een serieus alternatief voor de kiezer die nu misschien twijfelt over een stem op een andere rechtse partij of zelfs een stem op D66.”

Thierry Baudet, de partijleider van FvD, bevestigt hoe zeer een fusie voor de hand ligt: “Onze standpunten liggen eigenlijk hartstikke dicht bij elkaar. De kleine verschillen die er zijn tussen Forum voor Democratie en JA21 gaan meer om persoonlijke zaken dan om politiek, verschillen in karakters. Maar daar komen we wel uit.”

Eerdmans: “In oorsprong zijn onze partijen verschillend, maar de tijd is rijp om die geschiedenis te overbruggen. De opgave is nu om de achterban van beide partijen allereerst te informeren over de mogelijkheid van een fusie en vervolgens te overtuigen van het nut, ja zelfs de noodzaak ervan. Denk je eens in: als er nu verkiezingen zouden zijn dan zouden wij samen de zesde partij van het land kunnen vormen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Dit kan helemaal niet. Thierry moet z’n bek houden zolang ie nog geschorst is. Als Annabel en Joost weer terugkomen begint dat gezeur over onze racisten en anti-semieten weer opnieuw. Ik zit hier op die Forumscholen die kids gezellig “Mein Kampf” voor te lezen en dan begint die mafkees van een Thierry over een fusie met die softies. Kappen! En snel een beetje.

Reageer