Barbara Raatgever

Barbara Raatgever

Dictatuur?! Acteur moet precies doen wat regisseur hem voorschrijft

‘Mag niet eens naar de wc tijdens de voorstelling’

Alex (27) moet zich als acteur precies houden aan wat de regisseur hem voorschrijft. “Als ik honger heb tijdens de voorstelling, mag ik niet eens even een broodje eten. Of naar de wc.” Een dictatuur?

Alex wijst naar het script. “Alles wat ik zeg is van tevoren uitgedacht. Wat ik moet zeggen, waar ik moet staan, hoe ik moet bewegen. Dat is toch niet normaal? Soms wordt er zelfs gemarkeerd op het toneel waar ik PRECIES moet staan. En als ik dan tien centimeter ernaast sta, krijg ik het na afloop gelijk te horen”, zucht Alex. “Bizar. Zo kan zo’n dictatuur ongestoord doorgaan natuurlijk.”

“Er is ook een heel strak regime. We moeten allemaal ALTIJD dezelfde rol spelen. Altijd in dezelfde volgorde opkomen, altijd de hele voorstelling in één keer afmaken en dan op het eind ook nog verplicht buigen”, zegt Alex geïrriteerd. “En als je daar dan iets van probeert te zeggen, zeggen ze allemaal dat het al eeuwen zo gaat, en dat er niks mis is met traditie.” Alex zucht. “Noord-Korea is er niks bij.”

Kom naar de nieuwe voorstelling van De Spelersfederatie en De Theatertroep! Keizer zonder Kleren is een scherp komisch en dystopisch kostuumdrama over het verzet van een oude orde tegen nieuwe inzichten. Verwacht extravagante jurken, pruiken, valpartijen en hypocrisie van de hoogste orde.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *