Shutterstock / JHVEPhoto

Shutterstock / JHVEPhoto

‘Subsidie kan fossiele industrie net dat zetje in de rug geven om nog meer winst te maken’

Deze week maakte ExxonMobil bekend dat het bedrijf in 2022 56 miljard dollar winst heeft geboekt. Volgens de olieconcern is dit deels te danken aan de 17,5 miljard euro subsidie van Nederland aan de fossiele industrie. “Subsidies kunnen de fossiele industrie net dat zetje in de rug geven om die gigantische winst nog iets gigantischer te maken.”

“Natuurlijk hebben we ook geprofiteerd van de Russische inval in Oekraïne, maar laten we de Nederlandse steun voor de fossiele industrie alsjeblieft niet vergeten”, aldus Darren Woods, topman van ExxonMobil. Volgens Woods hebben mensen een verkeerd beeld van fossiele subsidies. “Soms hebben bedrijven een zetje nodig. Als je op koers ligt om 50 miljard dollar winst te maken, ben je soms geneigd om te denken: het is goed zo. Dan kan de overheid met zo’n miljardensubsidie een multinational stimuleren om tóch nog even wat meer winst te maken. Eigenlijk heel goed dus.”

Woods maakt van het moment gebruik om overheden op te roepen meer subsidie te geven. “Zoals het er nu uit naar uitziet gaan we het record van 2022 dit jaar niet kunnen verbreken. Er moet gehandeld worden, voordat het te laat is. Overheden, doe iets!”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *