Studio Speld/Shutterstock

Studio Speld/Shutterstock

Shell-topman Van Beurden bij afscheid: ‘Het waren 9 vervuilende jaren’

Shell-topman Ben van Beurden neemt na negen jaar afscheid als grote baas van het olieconcern. Ten overstaan van zijn naaste collega’s geeft hij een emotionele afscheidsspeech. “Het waren 9 vervuilende jaren”, spreekt hij met licht bevochtigde ogen.

Van Beurden: “Vanaf dag 1 heb ik het idee gehad dat we hier met z’n allen 100%, nee 110% vervuilend zijn beziggeweest. Terugkijkend op deze periode kan ik alleen maar zeggen dat klimaatbelastende hoogtepunten elkaar in rap tempo hebben opgevolgd. Ik wil jullie op het hart drukken dat jullie altijd moeten kijken naar wat we hier met zijn allen afgebroken hebben. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat jullie ook zonder mij kei- en keihard zullen blijven werken aan het onbewoonbaar maken van deze aardkloot.’’

Zijn collega’s beginnen te klappen. Van Beurden breekt. “Dit voelt gewoon als een grote vervuilende familie. Ik ga nog vaak aan jullie denken als ik straks tot aan mijn middel in het water sta. Het ga jullie, in tegenstelling tot de leefbaarheid van deze aarde [gelach in de zaal], goed.”

Shell wil boren naar gas onder de Waddenzee. Dit zorgt voor gevaarlijke klimaatverandering. Milieudefensie roept Shell op het unieke waddengebied te beschermen. Help je ook mee? Geef tegengas: stuur Shell een sms.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Met de middelen die ze hebben is het niet realistisch om elke vervuiler aan te pakken, dus concentreren ze zich op de grootste vervuiler dicht bij huis. Bovendien steekt Shell een heleboel geld in greenwashing, dus een beetje tegengas kan geen kwaad.

gravatar

Ja, Shell verkloot de wereld, maar wij consumenten betalen ze daarvoor. We moeten stoppen met benzine en gas kopen, niet makkelijk, niet goedkoop, niet comfortabel. Nederland bespaarde 10 miljard kuub (24%) gas in 2022 (bron Martien Visser), ga zo door!

Reageer