Shutterstock / Gorodenkoff

Shutterstock / Gorodenkoff

Dronken fietsongelukken 84% gestegen: moeten we fietsen ontmoedigen?

In de afgelopen tien jaar is het aantal fietsers dat onder invloed van alcohol op de spoedeisende hulp eindigt met 84 procent gestegen. Dit doet alle alarmbellen rinkelen en roept direct de vraag op: moeten we fietsen ontmoedigen met het oog op de volksgezondheid?

“Soms zie je mensen straalbezopen op de fiets stappen. Niet eens meer in staat om zinnen te formuleren of hun eigen naam te herinneren. Dan ga je wel gelijk denken: moeten we niet minder gaan fietsen met z’n allen?”, maakt kroegeigenaar Betty Vos zich zorgen om het fietsgebruik van haar gasten.

Ook Nico Riet kan spreken uit eigen ervaring, hij lag vorig jaar drie weken in coma nadat hij door een fietsongeluk met een alcoholpromillage van 4.8 in het ziekenhuis belandde. “Ja, toen ik eindelijk ontwaakte dacht ik alleen maar: had ik maar geen fiets! Alleen dan had dit allemaal voorkomen kunnen worden.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *