Studio Speld / Shutterstock / Kirk Fisher

Studio Speld / Shutterstock / Kirk Fisher

Moet het kabinet ook mensen met fatbikes uitkopen?

De strategie van het kabinet om piekbelasters uit te kopen met aantrekkelijke aanbiedingen, lijkt in goede aarde te vallen. Omdat deze strategie zo goed lijkt te werken, moeten we ons gaan afvragen of we niet meer ongewenste groepen mensen kunnen uitkopen. Kunnen we bijvoorbeeld niet ook mensen met fatbikes uitkopen? Biedt ze eens 120% van het aankoopbedrag, en dan hebben we het gewoon nergens meer over.

“Zeker geen slecht idee”, vindt hoogleraar infrastructuur Bert Bokhoven. “Je wil van al die fatbikes af, maar je wil natuurlijk ook meedenken met de mensen die een fatbike bezitten. Je moet je voorstellen dat een uitkoopregeling voor hen betekent dat ze nooit meer op een fatbike kunnen zitten en eigenlijk gewoon nieuw vervoer moeten zien te vinden. Dat is niet makkelijk.”

Het grootste struikelblok lijkt te zijn dat mensen die een fatbike bezitten niet houden van dwang. Zodra een uitkoopregeling riekt naar het kleinste beetje dwang, gooit men de kont tegen de krib. Volgens Bokhoven moet je als kabinet altijd wel een zekere keuzevrijheid aanbieden. “Met hun fatbike verhuizen naar het buitenland bijvoorbeeld.”

Mocht het kabinet overgaan tot het uitkopen van fatbikebezitters en het een succes blijkt, dan biedt dat hoop voor de toekomst, ziet Bokhoven. “Je zou dan bijvoorbeeld ook andere irritante verkeersgebruikers van de weg kunnen halen. Het uitkopen van VanMoof-gebruikers zou natuurlijk helemaal geweldig zijn. Hoewel die waarschijnlijk 120% weer niet genoeg vinden, en je moet dan vervangende kekke geluidjes voor ze zien te regelen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *