Getty Images

Getty Images

WK-mascotte La’eeb: ‘Hoe haal je het in je hoofd om een WK hier te organiseren?!’

Ondefinieerbare mascotte loopt leeg in exclusief interview.

In het voorjaar van 2022 presenteerden de Fifa en Qatar vol trots de nieuwste WK-mascotte La’eeb. Het is geen duidelijk definieerbaar wezen en de Fifa liet weten dat iedereen ‘zelf mag bepalen wat hij in de nieuwste mascotte ziet’. Dat is een stukje vrijheid dat helemaal niet past bij het land Qatar. In een exclusief interview met La’eeb vragen we het hem zelf.

Hoi La’eeb, wat ben jij eigenlijk?

“Eerst dacht ik nog heel naïef: ‘een rog’. Inmiddels weet ik wel beter: ik ben een lijkwade. Ik sta symbool voor de dwangarbeiders die hun leven hebben gegeven voor de bouw van stadions die midden in een woestijn zijn neergezet voor het amusement van wereldvreemde sjeiks. Mijn lijkwade is tevens een metafoor voor onze stervende planeet en voor de normen en waarden die we lachend overboord gooien voor wat rotcenten. Hoe haal je het in je hoofd om een WK in dit land te organiseren?!”

Misschien een wat meer afgebakende vraag: wie wordt er wereldkampioen?

“Brazilië. In de finale spelen ze Frankrijk van de mat. Een mat waarover de as van duizenden overleden gastarbeiders is uitgestrooid. ‘Voetbal verbroedert’, zeggen ze weleens, maar ‘Voetbal vergeet’ zou een passender slogan zijn. Waar zijn de statements? Waar is de ophef? Mijn wereldkampioen is het land dat voor het oog van miljoenen kijkers zijn middelvinger opsteekt naar de vip-box en van het veld stapt.”

Laatste vraag: weet je al wat je gaat doen als het WK afgelopen is?

“Als deze nachtmerrie achter de rug is, wil ik de wereld over reizen en me als tissue inzetten om de tranen te drogen van iedereen die net zo’n verdriet heeft over de toewijzing van het WK aan Qatar als ik. Daarna trek ik me voorgoed terug tussen een roedel roggen.”

Benieuwd naar het hele interview? De Winnende WK-gids van De Speld Sport ligt nu in de winkels. Bestel hem hier in onze webshop voor maar €15,00!


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *