NOS

NOS

Klimaattop: rijke landen willen compensatie arme landen voor slecht gevoel dat ze van hen krijgen

‘Omdat jullie land overstroomt, moeten wij onszelf slecht voelen over onze vliegreizen’

Rijke landen willen compensatie van arme landen voor het slechte gevoel dat ze de meer fortuinlijken geven. Dat is een van de belangrijkste uitkomsten van de Klimaattop. “Omdat jullie land overstroomt, moeten wij ons slecht voelen over cruisevaarten en vliegreizen”, zo leest een gezamenlijke verklaring van de twintig rijkste landen ter wereld.

“Bovendien raakt in de hele westerse wereld de sfeer verziekt door de klimaatdiscussie”, gaat de verklaring verder. “Mensen die elkaar altijd mochten, vliegen elkaar nu in de haren over elkaars consumptiegedrag. Voorheen beste vrienden verwijten elkaar hypocriet te zijn. Mensen lijmen zich vast aan schilderijen.”

Uiteindelijk is er wel een handreiking in de verklaring, maar die moet van twee kanten komen. “We doen het wel, dat slecht voelen, maar daar willen we dan wel iets voor terug. Wat precies weten we nog niet, maar daar komen we wel uit. Misschien kunnen jullie als geste van goede wil alvast minder broeikasgas uitstoten. Was gegroet, rijke landen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *