Shutterstock / Gorodenkoff

9 nieuwe manieren om de rekening te verdelen

De rekening in een restaurant wordt eigenlijk altijd slechts op twee manieren gedeeld: óf je deelt door het aantal mensen dat mee-at, óf iedereen berekent wat hij of zij zelf genuttigd heeft en rekent dat dan af. Zonde om het daarbij te laten, zeker nu de wetenschap zoveel betere methodes heeft ontwikkeld. We doen er een greep uit:

Loten
Bij het lotingssysteem krijgt iedereen een nummertje. Wordt jouw nummertje gekozen, dan moet jij de rekening betalen. Easy.

Naar mate van wie het eten het lekkerst vond
De rekening wordt gesplit naar mate van hoe lekker je het eten vond. Als jij de hele tijd aan het woord was en de avond van je leven had, dan betaal je het meeste. Zat je stilletjes en gedeprimeerd in je pastaatje te prikken, betaal je het minste.

De jongste betaalt
Bij de methode ‘de jongste betaalt’ kijkt iedereen die mee-at rond om te zien wie de jongste is aan tafel. Die wordt vervolgens gedwongen de rekening te betalen.

Russisch roulette
Revolver tegen je knar en wie overleeft betaalt. Zorgt er wel vaak voor dat het restaurant je in principe ‘verbiedt’ om ooit nog terug te komen, dus laat het je zeker smaken.

De mystery-betaler
Je belt naar willekeur iemand op en deelt mede dat hij of zij de rekening betaalt. Voor er kan worden gevraagd waarom of waarvoor hang je op en stuur je een Tikkie.

Per gang/categorie
Bij de per gang-methode betaalt een iemand de voorgerechten, een ander de hoofdgerechten en weer een ander de desserts. Zorg vooral dat je niet de drankrekening krijgt, want dan ben je meestal de lul.

Alfabetisch
Bij de alfabetische methode verdeelt men de gerechten en dranken op alfabet. Zo rekent Kees de Aardappels tot en met de kroketten af, en rekent Sjakie de quesadillas tot de zwezeriken af.

De CERN-methode
Bij CERN kunnen ze heel hard deeltjes op de bon afvuren teneinde de rekening te splitten. Dit is een heel domme, dure methode, waar niemand echt iets fundamenteels aan heeft.

De ober laten kiezen
Bij de ‘ober kiest’-methode bepaalt de ober wie van het gezelschap de rekening betaalt. De rollen zijn omgedraaid, want in plaats van dat de ober aardig doet tegen het gezelschap uit een verlangen tot fooi en/of beroepseer, moet iedereen in het gezelschap de ober met alle egards behandelen om niet de rekening te hoeven betalen. Ga niet te erg slijmen, daar zien obers zo doorheen.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Mevr/Dhr/Bi Sonja, ik maak jou/u erop opmerkzaam, dat gedag niet wordt gebracht, maar gedaan bij afscheid. De echte Brabander zegt dan houdoe. Dat kan elke dag, maar niet willekeurig. Bedoelt u wellicht dag in plaats van gedag?

Houdoe wàr!