Studio Speld / ProShots / Shutterstock - Liv Oeian

Studio Speld / ProShots / Shutterstock - Liv Oeian

Kabinet stuurt toch delegatie naar wedstrijd FC Groningen

Minister Hoekstra heeft bekendgemaakt dat er tóch een delegatie van het kabinet naar FC Groningen-PSV zal gaan. Aanvankelijk had de Kamer afgesproken dat er geen bewindslieden zouden afreizen naar het gebied, maar de energiezekerheid van het land staat nu op het spel. Wie het kabinet precies gaat afvaardigen is nog niet bekend, maar Hoekstra sluit niet uit dat zelfs koning Willem-Alexander in de Euroborg zal plaatsnemen.

Minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra begrijpt de kritiek op de beslissing, maar benadrukt de belangen van de regering. ‘We kunnen nu wel heel verontwaardigd gaan lopen doen, maar het gaat erom of er komend jaar genoeg gas wordt geleverd. Iedereen wil een warm huis. Nu we Rusland boycotten, is dit de nieuwe wereld. Juist in deze lastige jaren heeft Groningen zich op het gebied van gas een waardige bondgenoot getoond.’

Er is direct een golf van kritiek op gang gekomen. Onder andere de ChristenUnie en D66 hebben vol onbegrip gereageerd. ‘We gaan toch niet schaamteloos staan juichen voor FC Groningen op de plek waar honderden huizen zijn verzakt?’ fulmineerde Gert Jan Segers. ‘En al die mensen met scheuren in hun huizen dan? Hoe ga je die dit uitleggen?’ voegde Lilian Marijnissen van SP daaraan toe.

Premier Rutte benadrukt dat het kabinet oorspronkelijk ook niet van plan was om iemand naar FC Groningen-PSV te sturen, maar in de huidige energiecrisis is Groningen erg belangrijk voor Nederland geweest. ‘Het is een lastige situatie, maar je moet er ook rekening mee houden ook de komende jaren er nog warmpjes bij willen zitten.’

Rutte wilde nog niet bevestigen of de koning definitief zou afreizen. Hij voegt daaraan toe: ‘Als je de koning in de Euroborg neerzet laat je wel zien dat je de situatie uiterst serieus neemt.’


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *