Shutterstock / mgallar

Shutterstock / mgallar

Kabinet ziet af van asielopvang op zee: ‘Daar niet mogelijk om buiten te slapen’

Na een week is het voorstel van staatssecretaris Van der Burg om asielzoekers op te vangen in cruiseschepen op open zee al van tafel. Er werd serieus naar de optie gekeken, maar bij nader inzien is het niet mogelijk om mensen daar voor de deur te laten slapen.

“Het leek zo’n goed plan, asielopvang voor de kust”, vertelt de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid. “Okee, experts en mensenrechtenorganisaties noemden het een absurd idee, maar naar dat soort partijen luisteren wij niet. En natuurlijk kan iedereen met een beetje hersens bedenken dat er naast ethische bezwaren ook veiligheidsrisico’s en bevoorradingsproblemen aan het plan kleven, maar je moet wat na jarenlang wanbeleid.”

De reden dat er nu toch van het plan van het kabinet wordt afgezien, zit hem in de directe omgeving van schepen op open water. Van der Burg: “We zijn erachter gekomen dat er geen velden of andere stukken grond in de zee zijn waar mensen buiten kunnen slapen. Het is kortom niet geschikt voor onze wijze van asielopvang.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *