Evgeny Haritonov / Shutterstock

Evgeny Haritonov / Shutterstock

Flitsarcheoloog onderzoekt materiële overblijfselen in tien minuten

Een nieuw fenomeen zorgt voor ophef in de wereld van de archeologie: flitsarcheologen. Binnen tien minuten doen ze een paar opgravingen en hebben ze de vondsten in kwestie onderzocht. Bovendien claimen ze op basis daarvan binnen diezelfde tijd al de geschiedenis te kunnen reconstrueren en interpreteren.

De AWN (Archeologische Werkgemeenschap Nederland) maakt zich zorgen over deze ontwikkeling. “Dit zijn gewoon cowboys, wat zij doen heeft niks met archeologie te maken”, briest Ronald van der Zee, woordvoerder van de AWN. “Het is gewoon broddelwerk. En bovendien kunnen ze dit alleen doen omdat ze overal graafmachines in donkere loodsen laten ronken. Het is bespottelijk.”

Willemijn van der Veen, een van de eerste flitsarcheologen van Nederland, trekt zich niets aan van de kritiek. “Het is gewoon het recht van de sterkste, eten of gegeten worden. Het is niet mijn schuld dat andere archeologen er jaren over doen om een paar lullige materiële overblijfselen te onderzoeken.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Amerikaanse koeienjongens (cowboys – red.) laten hun enorme kuddes meedogenloos over archeologische velden gaan. Met dat bezwaar ben ik het met de AWN gloeiend eens.

Reageer
gravatar

Jammer dat er met zoveel dedain wordt gesproken over mijn langdurige onderzoek bij de dokter:
“Het is niet mijn schuld dat andere archeologen er jaren over doen om een paar lullige materiële overblijfselen te onderzoeken.”

Reageer