NOS

NOS

Waarom moet de Libris Literatuurprijs altijd zo uitbundig gevierd worden?

De letteren vieren is belangrijk, maar steeds meer mensen vinden het overdreven hoe de Libris Literatuurprijs gehouden wordt. “Waar zijn al die tierelantijnen voor nodig? En moet elk jaar met zoveel hysterie?”

“Het is natuurlijk ooit begonnen als boekenevenement, maar veel mensen hebben het idee dat de Libris Literatuurprijs is gekaapt door uitzinnige mafketels die zich maar niet wild genoeg kunnen uitdossen”, zegt Karel van het Bot, die ooit groot liefhebber was van de Libris Literatuurprijs, maar het nu al jaren niet meer volgt. “Terecht natuurlijk. Uiteindelijk moet het om de boeken gaan, daar heb je geen metershoge paarse verentooien of glitterpakjes voor nodig. En het wordt elk jaar extremer.”

“Door het zo extravagant te maken bevestig je ook een beetje de clichés die er over schrijvers bestaan”, zegt Van het Bot. “Natuurlijk, literatuur moet een feest zijn. Maar op deze manier hoeft het van mij niet. Prima dat die mensen hun prijs willen vieren, maar val mij er niet mee lastig.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *