Shutterstock: BearFotos

Shutterstock: BearFotos

Kunstwerk zo mooi omdat het heel veel geld waard is

Een kunstwerk is mooi omdat het heel erg veel geld waard is. Dat maakt kunstkenner Flemmo te Gader duidelijk.

“De kunstenaar heeft bloed, zweet en meesterschap gestoken in het werk en het eindresultaat is dat het heel erg veel geld waard is”, legt Te Gader uit. “Kunstliefhebbers uit de hele wereld komen zich vergapen aan dit doek. Pas als je recht voor het schilderij staat kun je het belachelijk grote bedrag dat het waard is in volle glorie op je in laten werken. Ook mijn kunstminnend hard slaat van een werk met zo’n krachtige financiële uitdrukking een paar slagen over, dat kan ik u wel vertellen.”

Het is volgens Te Gader een wijdverspreid misverstand dat je kunst moet begrijpen voordat je het kunt waarderen. “Je moet vooral weten hoeveel een kunstwerk in financieel opzicht waard is. Deze kunstenaar schilderde al rond 1600 iets wat in de 21e eeuw heel veel geld waard zou zijn. Dan snap je meteen dat die man zijn tijd ver vooruit was.”

De kunstenaar behoorde tot een stroming die tal van briljante artiesten heeft voortgebracht voor wier werken obsceen veel geld wordt neergeteld, maar volgens Te Gader is het te makkelijk om de artiest te reduceren tot één enkel isme. “Uiteindelijk is het werk een product van het individu. Natuurlijk is het verhelderend om een kunstwerk in een context te plaatsen, maar uiteindelijk is het een werk dat is ontsproten uit het brein van een individueel genie. En juist die genialiteit heeft hem in staat gesteld een doek te schilderen waarvoor een anonieme miljardair uit Dubai zoveel miljoenen dollars op wil hoesten. Dat is bijzonder knap, neemt u dat maar van mij aan.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

★★

Een kleine maar belangrijke tekortkoming is het ontbreken van de plek waar de miljardair uit Dubai het meer dan peperdure historische schilderij laat ophangen. Van Flemmo heb ik vernomen dat het in een van de toiletten van zijn enorme jacht zal zijn.

Jammer Jos, dat jij niet zelf de moeite hebt genomen om dat aan Flemmo te vragen. Daarvoor twee sterren in mindering en één minder omdat jouw werkstuk veel te lang is.

Reageer