NOS Jeugdjournaal

NOS Jeugdjournaal

Iedereen kan veranderen: man ging rellen, maar daarna wel maanden in isolatie

Oordeel niet te snel. Een 24-jarige man uit Rotterdam ging naar de rellen en stak een politiebusje in brand. Maar wat bleek: niet veel later ging hij echter wel maanden in isolatie. Het laat maar weer zien dat iedereen kan veranderen.

“Denk drie keer na voordat je afkeurend over iemand spreekt”, zegt burgemeester Ahmed Aboutaleb. “Ik ben eerder erg kritisch geweest over de orgie van geweld door jongens als hij. Maar nu weet ik weer dat wij mensen meerdere personen zijn, en dat veel mensen maar één van die kanten ziet. Deze jongen komt nu bijvoorbeeld hooguit een uurtje buiten in een omheinde binnenplaats, en spreekt alleen nog af en toe met zijn familie achter een glazen wand. Alles wijst erop dat deze jongen ook in staat is tot een orgie van respect.”

Daar sluit demissionair minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus zich bij aan. “Je weet niet waar die relschoppers doorheen gaan als ze vuurwerk op mensen afvuren en winkels plunderen.” Grapperhaus legt zijn hand op het raam en kijkt naar buiten. “We richten ons te vaak op één hoofdstuk van iemands leven, waardoor we het hele verhaal missen. Nu ik deze man zo vastberaden in isolatie zie zitten, weet ik het weer: iedereen kan veranderen, het leven is een reis.”

Wat de jongen heeft overtuigd om deze grote draai in overtuiging te maken, is onduidelijk. “Waarschijnlijk heeft hij net als ons naar de korte persconferentie gekeken afgelopen maandag”, denkt Aboutaleb. “Die oproep tot betere naleving van de basisregels hakte er bij iedereen in. Daar zijn deze jongens niet ongevoelig voor natuurlijk.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Aan W. Haga,
Ik zie net dat minister van volksgezondheid, welzijn en sport, Hugo de Jonge werd geboren in het Zeeuwse Bruinisse, waar zijn vader predikant van de Hervormde kerk was.
Mun komme van Bru in mum wete va niks. (We komen van Bru en we weten van niks.)
Om de ongekende brutaliteit van die lui te kenmerken.
Tien jaar geleden overleed mijn moeder hier na een maand of wat in een tehuis door een ongeluk.
Ze was uit bed gevallen, hersenschudding, dood. Dan discussiëren ze over miljoenen in de zorg terwijl ze de simpelste dingen niet kunnen, ze hebben dan hoge ziekenhuisbedden terwijl ze een luxe appartement krijgen om rustig en normaal te kunnen bestaan.
Er was een verantwoordelijk zuster Bolle, er is ook iemand met die naam (van Bru) die een dierenspeciaalzaak heeft.
Iemand vertelde me van de zomer dat hij daar eens een visje ging kopen met zijn vriendin. Hij zei ze praat heel aardig maar ze is HELEMAAL niet aardig.
Ze verloor haar geduld en begon te stampvoeten en werd woedend toen ze dat visje niet kon vangen. Ik zei zo is mijn moeder gestorven (even nadat ik daar niet meer toegelaten werd).
Dit is het meest eigenwijze volk ter wereld in negatieve zin. Een vissersdorp.
Ik kende ze al een beetje maar zo erg? Ik had de lokale arts aan de telefoon die de haak op de hoorn gooide. Ik had van tevoren bedenkingen haar in een tehuis te laten zetten, omdat ik ze niet zo vertrouw.
Een paar jaar later werd de arts uit zijn ambt gezet.
Mijn moeder ging naar diezelfde kerk.

Ik heb een heel manuscript geschreven over de domme mentaliteit.
Ze vragen altijd word je daar wel geaccepteerd, het is ‘ons-kent-ons’.
Ik zei dat is een verkeerd uitgangspunt, het gaat erover of ik hen accepteer.
Ik ben op Schouwen-Duiveland geboren.
Dagelijks praten ze in de winkel enkel ALLEEN MAAR over hun ziekten, en ze maken het almaar erger.
Ik heb er meerdere dingen van op internet gezet.
Zelfs dagelijks. De volkomen waanzin, als satire.
Er valt niet met ze te praten.
Van hen komt ook de tekst als je zo’n kritiek hebt waarom vertrek je dan niet.

Op een gegeven moment verscheen in deze lijn het boek ‘Collaboratie op Schouwen-Duiveland in de Tweede Wereldoorlog’. Als eerste legde ik een verband tussen een NSB’er en het begin van het toerisme, omdat ik zo iemand hen gekend. Schults heette hij.
Ik kwam enkele weken na verschijnen van dit boek een vrouw tegen op hoge leeftijd, bij hen had de auteur van dit boek ingewoond hier vlakbij. Ze zei zo hebben ze dit eiland ontdekt als vakantie eiland, zo welkom waren ze hier.
Ik heb trouwens verder niet zoveel tegen die Duitsers. Ik ben geen inhumaan iemand.
Niettemin, 80 procent van de Duitse toeristen naar Nederland komt hiernaartoe in Zeeland.
Zo veel later werden namen bekend van NSB families, die eraan kapot gingen. Maar ik ga akkoord.
Kinderen en kleinkinderen ook.
Laat de heer De Jonge hier bij stilstaan.

Reageer
gravatar

https://www.pzc.nl/zeeland-geboekt/collaboratie-op-schouwen-duiveland-in-de-tweede-wereldoorlog~a078bd89/

https://speld.nl/2018/09/23/historicus-stopt-ermee-er-zijn-in-het-verleden-dingen-gebeurd/
—-
Maitreya september 23rd, 2018
De eersten zullen de laatsten zijn en andersom.
Dat betekent dat de zwaksten zullen winnen. Daar hadden ze geen rekening mee gehouden in hun pikorde en hun mooie auto’s voor de deur die iedereen zangerig gedag zegt met hun anderszins gebruikelijke hoon die hun gezichten heeft vervormd tot een biologische en erfelijke grimas: goed geld verdienen.
Het enige wat ze tot stand brachten is efficiëntie binnen dezelfde historische orde waardoor iedere druppel ziel eruit geperst is. Deze mensen hebben geen kracht verzameld om een millimeter van de grond te komen als ze doodgaan, daarom vliegen ze zo graag.
Mieke september 23rd, 2018
In het boek Collaboratie op Schouwen-Duiveland in de Tweede Wereldoorlog staan zaken die het daglicht niet mogen zien. Het is niet goed voor het toerisme, en het staat op de zwarte lijst.
John september 23rd, 2018
Onder deze omstandigheden kunnen de historici hun werk niet langer veilig uitoefenen.
Natuurlijk kan zoiets niet net nadat er door de gemeenteraad gekozen is voor Brouwerseiland.
Opa Buiswater september 23rd, 2018
Toeval of niet? “Vele eersten, zullen de laatsten zijn” is een citaat uit de Bijbel. Ergo: de Maitreya is bijbels georiënteerd of tenminste duidelijk geïnspireerd, een fenomeen dat zich historisch veel voordoet bij godvruchtige Zeeuwen. Vroegere Zeeuwen lieten meer Gods water over Gods akker lopen, vooral in het Verdronken Land van Saaftinge. Eigentijdse Zeeuwen maken zich meer zorgen over de kerncentrales van Doel en Tihange. En terecht
Maitreya september 23rd, 2018
Jawel.
Maitreya september 22nd, 2018
Vandaag was ik even in een winkel, al die vrouwen dragen nu stuk voor stuk tijgerrokjes.
Ik had het al eens vermeld, ik zag er toen een.
Dezelfde groepsstandaard als die zwarte kousen.
Dat is wat mensen niet zien, ze kijken naar de vorm niet de inhoud: het gaat niet om de sokken waar ze allemaal op zijn gefixeerd, maar het groepsgevoel. Hoeveel sekten zijn er dan niet?
Professor Van der Plas september 23rd, 2018
Wij bij Veilig Plassen Nederland zijn er ook voor u.

Ik noemde mezelf soms professor Van der Plas, om de betutteling in dit land te typeren.
Enkel als satire kon je je mening nog geven in dit land.
Ik voorspelde hier naar aanleiding van de verbouwing van Albert Heijn en de dingen die ik hoorde in hun bijgeloof, de corona epidemio. Ik heb dit al verteld.
De meeste dingen heb ik niet kunnen bewaren.

gravatar

Bewonderingswaardig de woordenbrij die Maitreya uit zijn mouw schudt. Toch jammer van de besteedde tijd, want ik vrees dat zijn lange stukken tekst – ze zijn zelden reacties te noemen – zonder meer overslaan.

gravatar

“(…) want ik vrees dat zijn lange stukken tekst – ze zijn zelden reacties te noemen –” door de meeste lezers worden overgeslagen.

gravatar

De meeste mensen kunnen enkel frasen op hun iPhone bevatten.
Het is onvermijdelijk dat de beperkte aanleg tot liefde van mensen in combinatie met hun arrogantie zo’n wending neemt.
Hun minne schoolse inslag waarmee ze even de held willen uithangen met graffiti, gaat ervan uit dat je altijd ‘bij de les’ moet blijven in de dwangmatige associaties op plat materieel vlak zonder enige verdere verbanden of oorzaken.
Zo ruziën ze of het dubbeltje links of rechts ligt, om het laatste woord te hebben.
Pas als het dieptepunt is bereikt raken ze misschien weer geïnteresseerd in leven.
Waarschijnlijk zijn ze ook daar te afgestompt voor.
Daarom gaat hun gevoel instinctief uit naar een spuitje.
Op dezelfde manier werkte de moderator toen de advertenties begonnen, bij de les.