Pro Shots / Mischa Keemink

Pro Shots / Mischa Keemink

Analisten vrezen voor coëfficiëntenzeepbel

'Het kan niet lang meer duren voordat dit knapt'

Hoewel de goede prestaties van Nederlandse clubs in Europa zorgen voor een heuse 'coëfficiëntenpolonaise', houden analisten hun hart vast: “We staan nu zó hoog op de Europese ranglijst, het kán niet anders of er zit een enorme crisis aan te komen.”

Volgens econoom Barbara Baarsma kán het niet dat Nederland dit seizoen de ranglijst aanvoert: “Virtueel is dat misschien zo, dus ik begrijp dat de waan van de dag lyrisch is. Maar als je kijkt naar de spelers die Europees actief zijn, zoals die keeper van Vitesse en die Vertessen van PSV, dan voel je toch ook wel aan dat dat niet klopt. De coëfficiënten lopen al lang niet meer evenredig met wat je daadwerkelijk aan prestaties mag verwachten. En dan komt er een keer het moment dat de wal het schip keert.”

Volgens Baarsma kan zo'n crash over twee weken zijn, of over twee jaar, maar komen gaat-ie: “Als Ajax straks twee keer verliest van Dortmund en PSV redt het niet in Monaco, dan is het Nederlandse voetbal weer in last. En zijn we weer terug op het niveau van voorgaande jaren. Dus wees blij met de resultaten van deze week, maar raak er niet aan gewend.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *