Shutterstock / muse studio

Shutterstock / muse studio

Hoe kan je zo snel mogelijk financieel afhankelijk worden?

Heb je je zaken goed op orde, maar kan je niet wachten om zo snel mogelijk financieel afhankelijk te worden? Dan ben je niet de enige. Een groeiende groep Nederlanders is geïnteresseerd in de FAPN-beweging (Financiële Afhankelijkheid, Pensioen Never). Wij doken in die wereld en hebben met financieel expert Bert Bokhoven een paar van de principes op een rij gezet waarmee je zo snel mogelijk met de opgestoken hand moet leven.

1. Raak in onmin met je familie
Bokhoven: “De familie is voor veel mensen de snelste weg richting financiële zekerheid, dus voor afhankelijkheid is het slim ze van je te vervreemden. Als er geen erfenis op je wacht, geen passief inkomen uit huisjes in Kroatië, ben je sneller de pineut en aangewezen op aalmoezen van ja, waarschijnlijk diezelfde familie.”

2. Word freelancer bij De Groene Amsterdammer of andere media, word activist
Bokhoven: “Een goede manier om financieel afhankelijk te blijven is door te werken voor niet al te veel geld. Je kan denken aan freelancen voor De Groene, of een van de andere kwaliteitsmedia van Nederland. Ook activist worden legt je snel windeieren. Lange uren, matige verdiensten: top.”

3. Zet in op cultureel kapitaal in plaats van op kapitaal
“Als je snel financieel afhankelijk wil worden is het heel slim om all in te gaan op cultureel kapitaal”, zegt Bokhoven. “Studeer antropologie, geschiedenis, wijsbegeerte, en ga daar ook een flinke lening voor aan bij de staat. Mooie is dat het dividend blijft uitbetalen: nog lang na je studie blijf je flinke sommen geld uitgeven aan dikke boeken vol kennis waar je in financiële zin amper wat aan hebt.”

4. Begin alvast met het uitgeven van je AOW
“Wie wat bewaart heeft wat, maar pas over 40 jaar! Als je het geld voor je AOW nu niet opzij zet, maar vast uitgeeft loop je niet het risico dat er straks een AOW voor je is. Zet eens wat geld opzij voor volgende week.”

5. Verziek je reputatie door de vrouw van je baas te moonen
“Gewoon. Geen promotie maken, bekend staan als een weirdo. Hele basale tip, maar veel mensen vergeten ’m alsnog. Blijf gewoon helder nadenken en je komt er wel.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Investeren in crypto sowieso. Zit toch geen toekomst in? Investeer in HOY. Het enige bedrijf met de beste voedingsoplossingen voor de hele wereld en gewoon de allerlekkerste worst!

Reageer
gravatar

Gelukkig is mijn voorraad sterren op, zodat ik dit geval ze niet hoef na te sturen.

Iedereen is namelijk in beginsel financieel afhankelijk. Uitzonderingen vormen de kinderen van rijke multimiljonairs en zeker van superrijke miljardairs.

Reageer