Shutterstock / Dusan Petkovic

De vijf mooiste boeken om in de buurt te houden terwijl je social media checkt

Ga je op vakantie naar het buitenland of toch een paar weekjes op weg in eigen land? Dikke kans dat je sowieso een boek binnen handbereik wil hebben terwijl je je social media checkt. Dit zijn de vijf mooiste.

1. Roberto Bolaño – 2666
Dit monumentale werk van de Chileense schrijver Bolaño is perfect voor als je je wil afvragen waarom mensen dat vierde deel zo bruut vinden om doorheen te komen terwijl je de vakantiefoto’s van je anderen vrienden checkt.

2. Rachel Cusk – Outline-trilogie

Drie boeken die zowat een nieuw genre startten: dat van om de hoofdpersoon heen schrijven, een literair portret in foto-negatief bijna, een beetje zoals jouw verhouding met deze boeken die je half doorbladert omdat je nog zes keer dertig ongelezen berichten doorneemt in de verschillende Whatsappgroepen waar je in zit.

3. Robert Caro – The Power Broker

The Power Broker gaat over het leven van Robert Moses, dat volledig in het teken stond van het vergaren van macht in New York is een zo’n heerlijk lang boek waar je jarenlang over kunt zeggen dat je er aan begonnen bent. Met de feitjes uit de eerste 50 pagina’s kun je prima de blitz maken op een verjaardag, en als je daar niet aan toe komt, vertel dan dat het het lievelingsboek van Mark Rutte is en dat The New York Times ooit een verhaal heeft geschreven over zijn soort van bedevaartstocht naar het New York van Moses en Caro. Dan lijk je zeer belezen, want niemand heeft dat boek natuurlijk echt helemaal gelezen.

4. Jorge Luis Borges – De verhalen

Borges’ werk is het resultaat van het leven dat is opgeofferd aan lezen, en heeft alleen kunnen ontstaan in een wereld waarin zo’n leven nog mogelijk was. Denk daar eens aan als je teleurgesteld bent dat je tweet te weinig likes heeft. Met name de verhalen De Aleph en Pierre Menard, schrijver van de Quichot zijn zonde om te missen.

5. Olga Tokarczuk  – De Jacobsboeken (of Księgi Jakubowe)

Nu je scherm je heeft vastgezet in een oneindige wisselwerking tussen het zijn van producent en consument, een wisselwerking waar je zelfs tijdens je korte, korte vakantie niet vanaf komt, is het goed te bedenken dat Olga Tokarczuk Europa rondreisde voor De Jacobsboeken en van die ervaringen geen social media-posts, maar een hoog gewaardeerd werk in de wereldliteratuur produceerde. Om die reizen te bekostigen schreef ze naar verluidt tussen de bedrijven door de bestseller en ecothriller Jaag je ploeg over de botten van de doden.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Jaja, gewoon op vakantie ouderwets een echt boek lezen, dat zal al die mobiel verslaafden leren!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Reageer