Action Images / ProShots NL

Meesterknecht Kruijswijk voert in Frans ziekenhuis hersenoperatie uit bij Roglic

'Heb er geen probleem mee om het vuile werk op te knappen voor Primoz'

Tourfavoriet Primoz Roglic leek vandaag na zijn zware valpartij veel hersencapaciteit te verliezen op zijn naaste rivalen, maar hield de schade beperkt dankzij meesterknecht Steven Kruijswijk. De Nederlander (34) wist zijn teamgenoot in de teambus van Jumbo-Visma succesvol te opereren aan zijn schedelbasisfractuur, waardoor Roglic morgen naar verwachting mentaal weer zal kunnen aanhaken bij Pogacar en Alaphillipe.

"Het is altijd even wennen, zo'n nieuwe rol", verklaart Kruijswijk aan de pers. "Ik ben eraan gewend om zelf kopman te zijn, maar in deze ronde zijn de verhoudingen duidelijk. Als Primoz in de problemen komt, dan knap ik het vuile werk voor hem op. Of ik nou een bidon voor hem moet aanpakken, of een luikje in zijn schedel maken om lekkage van hersenvocht te stelpen met zo min mogelijk schade aan omliggend functioneel hersenweefsel; deze drie weken kan Roglic op mijn onvoorwaardelijke steun rekenen."

Dankzij de adequate handeling van Kruijswijk lijkt Roglic morgen weer gewoon mee te kunnen strijden met de andere klassementsrenners, al is duidelijk dat hij wel op een mentale achterstand staat. "Anderhalf bouillonblokje, een takje tijm en, nu komt het geheime ingrediënt: een snufje kaneel", zo liet de Sloveen na de operatie weten toen een journalist hem naar zijn kans op de gele trui vroeg.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *