VPRO

Buurman uit Buurman en Buurman: ‘Het draaide altijd maar om Buurman’

Jaren na de succesvolle serie Buurman en Buurman stapt Buurman naar het publiek om zijn verhaal te delen. Zijn hele carrière stond hij in de schaduw van Buurman. “Ik deed er niet toe. Alles draaide om Buurman.”

“Het begon geweldig: een eigen show met een goede vriend die ook nog eens naast je woont”, vertelt Buurman in een persoonlijk tv-interview met Matthijs van Nieuwkerk. “Maar zodra we populairder werden, werd het eigenlijk steeds pijnlijker. Iedereen had het alleen maar over Buurman, mijn naam kende eigenlijk niemand.”

“Eerst dacht ik nog: ach, het gras is altijd groener bij aanwonenden. Maar het werd steeds erger.” Heel af en toe kwam een fan van het programma enthousiast naar Buurman toe, vertelt Buurman treurig. “Dan dachten ze dat ik Buurman was. Maar zodra ze erachter kwamen dat ik Buurman was, waren ze snel weer weg.” 

Buurman vertelt dat hij zich in die tijd heel erg gevangen heeft gevoeld. “Ik kon geen kant op. Buurman en Buurman draait dan misschien om Buurman, maar zonder Buurman is het enkel Buurman. Dat zou het verwarrend maken.”

Online reageren mensen ontroerd om het verhaal van Buurman. “Tragisch dat Buurman altijd zo op de tweede plek stond. Laten we het voortaan omdraaien: Buurman en Buurman.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Nee maar dat is ‘t ‘m nou juist: Normaal gaat het altijd over Buurman, maar nu gaat het dus om de Buurman waar het normaal niet over gaat. Als je het artikel had gelezen had je dit geweten, vriend.

gravatar

Ze hebben de Nachtwacht van Rembrandt in oorspronkelijke vorm nagemaakt met een computersimulatie die zelfs zijn soort verfstreken heeft toegepast. Er was van het schilderij driekwart eeuw nadat het werd gemaakt 60 centimeter afgehaald aan de linkerkant, 22 centimeter aan de bovenkant, 12 centimeter aan de onderkant en 7 centimeter rechts, om in het stadhuis van Amsterdam te kunnen passen.
In de oudheid werden op dezelfde manier hele stukken uit Bijbelteksten geknipt om in het stadhuis te kunnen passen.
De hoofdpersonen van het schilderij stonden in het midden, maar in de oorspronkelijke versie liepen de troepen van rechts naar een lege ruimte in het midden. Het komt vaker voor dat officiële figuren in het centrum komen te staan ten koste van de compositie.
De nachtwacht moest aanvankelijk Amsterdam beschermen tegen de Spanjaarden die daar in de buurt ronddoolden.

Reageer
gravatar

Maitreya, o wijze leermeester, u hebt uw herintrede gemaakt! Wie zijn, buren die telkens tegen elkaar op trachten te bieden, dat wij uw wederkomst mogen meemaken! Stort uw raadselachtige wijsheden wederom over ons aller hoofden uit, opdat wij telkenmale een theelepeltje meer gesticht mogen worden!

gravatar

Ook bestaat er een typisch Nederlandse traditie van steeds de maat van de Bijbel aan te passen.
En wederom, door de slavernij werden de Wallen pas onbetamelijk toen er enkel nog negerinnen achter het glas stonden.
Ik liet me ook vertellen dat de eerste beurs ter wereld bij de Wallen stond, en dat hieraan de naam Wall Street is ontleend die wat later kwam.

gravatar

Ik zat even midden op het plein. Er kwam een vrouw uit Canada vragen wat ik hier doe. Een Poolse Canadees. In Canada hebben ze geen pleinen, en ook geen maatschappij, net als in de VS. Daar heb je enkel raketten en de tijd, Times Square: rijstroken.

Reageer
gravatar

Ik krijg wel regelmatig mails van Jagmeet Singh, een sikh die het racisme-debat daar aanzwengelt. Dat zit in die mensen.

gravatar

Beter een goede buur dan een verre vriend.

In Nederland komt dit nu neer op bloedeloze poppetjes met een houten kop.

Koop koop koop.

Reageer
gravatar

@ Oma van de Buren: Hier! Allang geen zin meer om te strijden tegen een verzakelijkte speld. Er zijn leukere dingen om je energie in te stoppen, blijkt.

gravatar

Ik ken beiden heel goed. Ze hebben wel degelijk namen: Pat en Mat.

Pat woont in het groene huis links met nummer 12, hij draagt een baret en een gele trui.

Mat woont in het gele huis rechts met nummer 13, hij draagt een muts en een rode trui.

Reageer