Beeld: CDA, YT / Studio Speld

CDA begint eigen partij

Het CDA splitst zich af van Pieter Omtzigt en begint een eigen partij. Dat heeft lijsttrekker Wopke Hoekstra bekendgemaakt. De partij gaat verder onder de naam Groep CDA en gaat zich richten op christendemocratische kernwaarden als gemeenschapszin, rentmeesterschap en zorg voor naasten.

Door apart verder te gaan ‘rooft’ Groep CDA vier zetels van Pieter Omtzigt. Goed verdedigbaar, vindt Hoekstra. “Wij blijven als volksvertegenwoordigers de christendemocraten in dit land een stem geven. Bovendien hebben we bij de laatste verkiezingen 10 voorkeurszetels gehaald. Dat is meer dan heel Pieter Omtzigt bij elkaar.”

Het is nu de vraag hoe Groep CDA zich wil gaan onderscheiden van Pieter Omtzigt. Volgens demissionair staatssecretaris Mona Keijzer (die ook meegaat naar groep CDA) is het zaak om in te blijven spelen op urgente thema’s. “We moeten de mensen laten zien waar we voor staan: een hechte samenleving, gevoel voor traditie en waardering voor onze boeren. Kom maar terug over twee jaar: misschien zijn we dan wel een partij waar je niet omheen kunt in de formatie.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

De christendemocratische kernwaarden staan overigens nog niet vast. Voor een miljoen euro mag u de kernwaarden beslissen. De enige kernwaarde die echt vast staat, is dat heel Nederland desnoods 40 gaat rijden op de snelweg, zolang de omvang van de veestapel maar niet ter discussie staat.

Reageer
gravatar

De vacatures voor matennaaier, spindokter, chef fluistercampagne, hoofd schaduwboekhouding, doofpotmanager en all-round mes-in-rug prikker staan nu open. Het lijsttrekkerschap niet. Dat wordt per opbod aangeboden aan sponsoren.

Reageer
gravatar

De CDA moet terug naar goede Bijbelse tijden, waarin Jezus kon opbloeien als Gods zoon. Toen was er immers geen overbevolking en de gevolgen daarvan, zoals opwarming en uitputting van de aarde.

Jahweh, de vader van God, had daarvoor een probate oplossing. Geen flauwekul zoals democratie en mensenrechten. Een van zijn vele oplossingen was iedereen op de aarde, die toen nog vlak was, te laten verdrinken. Op een gezin en een aantal koosjere zoogdieren na. Die werden ondergebracht op een ark (een soort houten boot).

Reageer
gravatar

Lieve Betsie, nu je het er toch over hebt; de CDA moet ook nog van lekken worden gevrijwaard. Misschien wil een nazaat van Noah daarmee helpen.

gravatar

Al dat gesplits in de Nederlandse politiek is niet goed voor het aanzien van de overheid. Wij bevelen dit landje van harte het Chinese systeem aan: één partij, met als leuze “Communisme, Daadkracht, Almacht”. Dat is nog een voorkeursstemmen!

Reageer