Studio Speld / Shutterstock

Wie zijn de tegenstanders van Oranje, deel 1: Noord-Macedonië

Toen Nederland voor het laatst deelnam aan een groot toernooi, bestond dit land nog niet. En toch heeft het zich nu al geplaatst voor het EK, een waanzinnige prestatie. Hoe is dit succesverhaal, dit voetbalsprookje tot stand gekomen?

Kwalificatie

Noord-Macedonië eindigde in een groep met onder meer Polen en Slovenië knap onder Oostenrijk. Daardoor eindigde het als derde, wat recht gaf op zorgtoeslag. In groep 4 van Divisie D van de Nations League had het land meer succes (en geef toe: dat mocht ook wel, in groep 4 van Divisie D). Na een play-off tegen Kosovo werd het land in de finale gekoppeld aan Georgië. Toen de UEFA erachter kwam dat dat land helemaal niet in Europa ligt, kreeg Noord-Macedonië een ticket voor het EK.

Bondscoach

Bondscoach van Noord-Macedonië is de voldoende volprezen Igor Angelovski. De veertiger speelde onder meer voor het Sloveense Publikum Celje. Als u nou een Wikipedia-pagina voor hem aanmaakt, zullen wij bij een volgende gelegenheid meer over hem vertellen.

Blikvanger

Omdat het land nog niet zou oud is, is de grote vedette van Noord-Macedonië pas twee jaar oud. Hij profiteerde optimaal van de coronacrisis, want op de oorspronkelijke speeldatum van het EK was de kleine Dejan nog maar 1 jaar oud. Veel mensen vroegen zich af of hij wel klaar was voor het grote werk. Nu de echte nummer 10 die mogelijk tweebenig zal blijken te zijn de kruipfase is ontgroeid en niet meer drie keer per wedstrijd verschoond hoeft te worden, is hij een speler om rekening mee te houden. Dejan scoorde nog nooit op een eindronde voor zijn land, dus hij zal erop gebrand zijn om het net te vinden deze zomer.

Speelstijl

U heeft waarschijnlijk niets van de wedstrijden van Noord-Macedonië gezien. Dat is altijd nog meer dan wij. Dat weerhoudt ons er niet van hier een indruk te geven van de speelstijl van het land, al is het maar omdat toch niemand dat gaat controleren. Wel zo belangrijk, aangezien ze tegen Oranje zullen spelen. Vermoedelijk houdt Noord-Macedonië ervan om in te zakken en de tegenstander uit te nodigen op eigen helft. Het kan zomaar eens zijn dat ze messcherp zijn in de omschakeling. We gokken dat ze loeren op de counter en indien dit inderdaad zo blijkt te zijn zal Nederland hier echt voor moeten waken. Wat ook nog zou kunnen, is dat ze echt als team opereren. De mannen van Frank de Boer zullen dan ook zeker alle spelers van Noord-Macedonië in de gaten moeten houden.

Voorspelvisstick

Wat vindt onze voorspelvisstick van de kansen van Noord-Macedonië?

Onze diepvriesjomanda heeft het overduidelijk niet zo op Noord-Macedonië. Hij wijst op deze kaart naar Zuid-Noord-Macedonië, dat kan niet veel goeds betekenen voor het piepjonge Balkanland.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik weet het niet. Ik heb daar geen verstand van want ik ben een nuchtere Achterhoeker en GEEN Belg!!!