Source: Random Acts / YT

Mag het strand mensen weigeren die niet ingesmeerd zijn?

Het zomerseizoen is weer begonnen. En wij zouden geen Nederlanders zijn als we niet nu met z’n allen in de Volkswagen Polo naar Scheveningen zouden rijden om even flink bij te bakken. Om er zeker van te zijn dat de veiligheidsmaatregelen in acht worden genomen, worden op verschillende plekken mensen die niet ingesmeerd zijn van het strand geweigerd.

Linda en Pieter wilden met hun twee kinderen een dagje op het strand gaan liggen, maar moesten rechtsomkeert maken toen ze geen aangebroken flacon zonnebrand konden overleggen. “Als ik als een kreeft wil rondlopen is dat mijn goed recht. De hoge heren van het strand bepalen niet voor mij of ik melkachtige chemicaliën in mijn nek smeer of niet’’, zegt Linda met gloeiend rode borst. ‘‘Ik wil gewoon mooi bruin worden. Je weet wat ze zeggen, vandaag een tomaatje, morgen een chocolaatje.’’

Juristen stellen hun vraagtekens bij de rechtsgeldigheid van strandweigering. “De overheid kan mensen niet voorschrijven wat ze op hun lichaam smeren”, zegt strandjurist Marina Castricum. “Natuurlijk staat het mensen die geen zonnebrand willen vrij om niet naar het strand te gaan, maar het wordt de komende weken zo warm dat je je kan afvragen of mensen nog wel de keuze hebben. Dit wordt al snel indirecte smeerdwang.”

Volgens Castricum zou het strand een voorbeeld kunnen nemen aan de Verenigde Staten. “Daar worden mensen op positieve manier overgehaald om zich toch in te laten smeren. Wie zich daar op alle moeilijke plekjes insmeert krijgt als cadeau een opblaasflamingo en een flesje after sun.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ga eens mee met de tijd ipv te blijven steken in de tijd van PTT Post en BRT2. Dan snappen jullie wat een sussy baka is.

gravatar

Uiteraard mag er alleen goedgekeurde overheidszonnebrand worden gesmeerd. Hier maak ik nog even een wetje voor. Deze is verkrijgbaar bij de GGD.

gravatar

Wanneer ik met mijn verbrandde huid andere mensen kan aansteken waardoor ook zij een verbrandde huid krijgen vind ik een smeerverplichting wel van toepassing.

Reageer