ShotPrime Studio / Shutterstock.com

Selectiemoment naar achteren: ‘Iedereen communicatie studeren en nette kantoorbaan tot je 40ste’

Op je twaalfde naar het vwo, de havo of het vmbo? Dat behoort vanaf volgend kalenderjaar tot het verleden. Het kabinet heeft namelijk besloten dat iedereen dezelfde opleiding gaat volgen tot zijn 40e levensjaar.

“Op het moment selecteren we heel vroeg”, legt minister van Onderwijs Arie Slob uit. “Daardoor komt niet iedereen terecht op het niveau waar hij of zij thuishoort. Door kinderen, adolescenten en volwassenen wat meer tijd te geven om te ontdekken wat hun talenten zijn, komen ze uiteindelijk beter tot hun recht.”

Slob vertelt hoe de schoolcarrière van iedere Nederlander eruit gaat zien. “Na een gedegen havo-opleiding met het pakket Economie en Maatschappij, ga je met de hele klas de opleiding HBO Communicatie volgen. Heb je die succesvol afgerond, dan stroom je collectief door naar een nette kantoorbaan. Kun je niet goed mee? Dat is niet erg. Terwijl de rest doorstroomt naar een senior positie, kun jij nog een jaartje junioren.”

Slob vertelt dat mensen pas rond hun 40 gaan afvragen wat ze precies van het leven willen. “Ook daarom is dit een heel logisch plan. Je voorkomt ermee dat mensen in een midlifecrisis geraken. Bijvoorbeeld doordat ze in hun jeugdige overmoed hebben gekozen voor een studie Literatuurwetenschap en dan later een baan hebben en denken: is dit het nu?”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

En maximaal voor je 30e een leuke meid hebben gevonden. Dit is iets waar de overheid voor moet zorgen. Er zijn teveel mannelijke onvrijwillige celibatairen in ons land, en dat wordt een steeds groter probleem.

Reageer
gravatar

Nu importeren we vooral kansrijke knullen, veelal ‘homo’. Kun je daar niks mee? Ze hebben vaak al een gratis huis en een hippe iPhone.

gravatar

Wat een flauwekul! Toen ik tussen de veertig en de vijftig was had ik nog helemaal geen problemen met mijn prostaat (midlifecrisis, red.) Gewoon allemaal aanstellerij om aandacht te trekken.

Reageer