NOS

Kabinet wil draagvlak op afspraak invoeren

Het kabinet wil voorzichtig het draagvlak weer openen. Daarom introduceren ze een nieuwe maatregel: draagvlak op afspraak.

Het draagvlak mag met maximaal twee zetels worden vergroot, mits ze zich vier uur van tevoren aanmelden. Op die manier hoopt het kabinet antwoord te geven op de kritiek vanuit de samenleving. “Het is ontzettend spannend, maar op deze manier geven we iedereen hopelijk wat meer ademruimte. We merken dat iedereen klaar is voor meer draagvlak.” 

Premier Rutte: “Er is weinig ruimte maar als wij van tevoren een maatregel nemen, wil je dat alle kiezers dicht zijn. Bovendien is het goed voor de kleine bestuurder.” 

Toch is er ook kritiek op de nieuwe maatregel. “Hier hebben we niet veel aan. Het effect is enorm klein”, zegt ondernemer Joran van Velsen. “Het is een fopspeen en totaal onwerkbaar. Hier gaat het draagvlak echt niet van groeien.” Waarom er specifiek is gekozen voor het draagvlak, is volgens Van Velsen daarnaast ook overduidelijk een politieke keuze. “Het komt hen te goed uit, zo’n draagvlak.”

 “Meer zit er op dit moment niet in,” zegt Rutte, “je wil toch dat de kiezer weer open staat voor nieuwe maatregelen en je wil in contact blijven met de kiezer. Je wilt ook niet dat je het draagvlak nu helemaal open gooit en het dan net voor de verkiezingen weer dicht moet gooien.”

Op 17 maart heeft het kabinet een afspraak gemaakt met alle kiezers om een beter beeld te krijgen van het draagvlak.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *