NOS

Ophef over extra staatssteun voor onderwijs

Miljarden zijn er volgens ingewijden nodig, en voor sommigen begint het dan ook als een bodemloze put aan te voelen: het onderwijs vraagt opnieuw om staatssteun. En ondanks stijgende verontwaardiging, lijkt het erop dat het onderwijs voor komend jaar opnieuw aanspraak wil maken op extra geld. Maar wordt er over 20 jaar nog wel onderwezen? 

Onderwijsexpert Theo de Windt: “Het is hoogst onzeker om in kinderen te investeren, wie zegt dat die goed terechtkomen en zichzelf terugverdienen? Het is nu geen duurzame industrie en er vindt weinig innovatie plaats. En de ‘return on investment’ is gewoon laag, daar moet je eerlijk over zijn.” 

De Windt vindt ook dat docenten kritischer mogen kijken naar hun eigen marktpositie: “Als je als leraar je kop niet boven water kan houden, ben je misschien gewoon geen goede ondernemer. Je kunt wel de hele tijd je handje ophouden, maar je kunt ook denken: misschien ben ik een minder goede docent dan de rest. Concurrentie houdt je uiteindelijk toch scherp.”

GroenLinks-leider Jesse Klaver wil dat er alleen meer in het onderwijs wordt geïnvesteerd als er ook duurzaamheidseisen aan scholen worden gesteld. “Scholen zijn enorm vervuilend en de overheid subsidieert dat. Deze crisis is de kans om dat recht te gaan zetten. Wij zeggen: de verwarming in klaslokalen omlaag, leerlingen een trui aan.”

Minister Hoekstra van Financiën (demissionair) hoopt dat de Kamer hem ondanks de ophef steunt in zijn plannen om het onderwijs opnieuw financieel te steunen. “Als scholen ook nog duurzamer moeten worden, worden ze helemaal nooit winstgevend meer.”

De Windt vindt dat we moeten kijken nieuwe innovatieve manieren van onderwijs.”Het onderwijs kan prima in Clubhouse en je zult zien dat ze van alles vanzelf oppikken.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Wij hebben in ons lijstje al ingediend. Er is dringend behoefte aan nieuwe leaseauto’s bij onze raden van bestuur. De folder van de BMW X7 is bijgevoegd.

Reageer
gravatar

Zeker zelf geen kinderen.. en zeker zelf een goede baan. Zeker zelf geen docent. Kom wees een vent. Ga lesgeven op een vmbo een kernvak. En regel meteen even alle marktwerking in het onderwijs. Eu cijfers en geld.. of ben je ook 1 van de x gescheiden ouders die het eigen kind niet op kunnen voeden.
Kijk naar landen waar geen onderwijs is.

Reageer