NOS

De Jonge naarstig op zoek naar metafoor voor hoogwater

'Hoe leg ik mensen uit dat we de dijken moeten versterken om een golf aan te kunnen?’

Nu het waterpeil in de Nederlandse rivieren in rap tempo stijgt, is Hugo de Jonge dringend op zoek naar een metafoor voor hoogwater. De vicepremier wil mensen op een beeldende manier duidelijk maken dat er gevaar dreigt.

‘Hoe leg ik Nederlanders uit dat we de dijken moeten versterken om een golf of drie aan te kunnen?’, peinst De Jonge. Hij probeert wat uit met marathons, aubergines en edelherten, maar komt er niet uit. Hij zoekt op spreekwoorden.nl naar ‘water’.

‘Wij moeten….’ In de kamer staat een groot whiteboard, waarop De Jonge foto’s van overstromingen en dijken heeft geplakt. Niemand mag de kamer binnenkomen, dit moet hij alleen doen. “Hm. Ons huis heeft dubbel glas nodig, de koek is op, à demain… Nee. Eh, er lopen mensen om onze stadsmuren van Jericho en het is al de zesde dag!” 

De Jonge schraapt zijn keel. ‘Beste mensen, op onze TomTom zien we dat er een file aankomt.’ Hij krast agressief een post-it vol. ‘Jeugd, we krijgen straks heel veel likes, maar ons profiel heeft nog veel slechte foto’s! We moeten ons profiel snel pimpen!’

Hij zakt onderuit op zijn bureaustoel. Straks moet hij in de Kamer verantwoorden waarom hij zulke rare metaforen heeft gebruikt, en hij heeft al een keer het statement gebruikt dat hij andere woorden had moeten kiezen. ‘Ik doe zo mijn best, maar steeds voelt het alsof ik een zak mandarijnen op straat openscheur.’

Plotseling heeft hij ‘m: “Het is als het ware alsof er ineens duizenden mensen op de intensive care liggen. Dan wil je ook dat er voldoende bedden zijn. In die situatie bevinden we ons nu.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *