Dutchmen Photography / Shutterstock.com

Hugo de Jonge belt dreigend burgemeester Buma om 100.000 inentingen te vinden

Demissionair minister Hugo de Jonge is in verlegenheid gebracht nu er een telefoongesprek is uitgelekt waarin hij zijn partijgenoot Sybrand van Haersma Buma, de burgemeester van Leeuwarden, vraagt om “honderdduizend inentingen te vinden.”

”Ik wil gewoon 100.000 vaccinaties vinden. Ik weet dat ze er zijn. Regel het maar’’, zet De Jonge Buma onder druk. Als Buma zegt niet te weten waar de minister het over heeft, verheft De Jonge zijn stem. ‘’Mensen in het land zijn boos. Ze weten dat die vaccinaties zijn gezet. Het gerucht gaat dat ze onder het tapijt zijn geschoven, weet u daar iets vanaf? Als u ze niet vindt, dan bent u een landverrader.’’ 

Burgemeester Buma heeft het over een “brutaal telefoontje”, dat in totaal zo’n drie kwartier duurde en waarin De Jonge insinueerde dat de burgemeester illegaal handelt “wanneer hij cijfers over vaccinaties achterhoudt”. Buma reageert op zijn beurt ontsteld. ‘’Hemeltje, excellentie, het is met smart dat ik gewag moet maken van het nare feit dat uw gegevens op pertinente vergissingen berusten. Duidt u mij dat alstublieft niet euvel!’’

Toen Buma zei niet op het voorstel in te gaan hield De Jonge hem voor dat hij hem gratie zou verlenen. Het is Buma niet duidelijk waarvoor precies, en of De Jonge als demissionair minister over die mogelijkheid beschikt.  

Of De Jonge vervolgd kan worden om dit telefoontje is niet bekend. Er wordt onderzocht of de woorden van de minister als bedreiging aangemerkt kunnen worden. De Jonge begrijpt niet waar de ophef vandaan komt. ‘’Ik heb alleen maar 100.000 inentingen nodig, doe allemaal even rustig. Je kunt gewoon zeggen dat je een nieuwe berekening hebt gemaakt, daar is niks mis mee.’’


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Die Hugo is natuurlijk wel erg dom dat hij de vermiste prikken juist in dunbevolkt gebied gast zoeken!
Heeft hij geen CDA burgemeester in de Randstad die ze zo kan leveren?

Reageer